Pixabay.com

Politički analitičar Vladimir Dobrosavljević ocenio je danas da je uzrok male izlaznosti na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori “zamor materijala” jer su to bili četvrti izbori za manje od sedam meseci.

– U oktobru 2022. godine imali smo velike lokalne izbore u 14 opština na kojima je izašlo skoro 200.000 građana, što je otprilike dve trećine sadašnje izlaznosti jer je na ovim izborima izašlo oko 305.000 glasača. Potom smo imali prvi krug predsedničkih izbora na koje je izašlo nešto više od 330.000 birača i drugi na kojima je glasalo oko 383.000. S druge strane nestao je veliki motiv i nema više velikih tema – rekao je Dobrosavljević za Tanjug.

Dodao je da na političkoj sceni u Crnoj Gori nema više napetosti, nema unutratrašnjeg neprijatelja i samim tim je nestao i motiv birača da izađu na izbore.

– Potpuno je logično zašto se izlaznost smanjila u ovom trenutku i zašto jedan deo birača više nije zainteresovan za politiku u svakodnevnom obliku – rekao je Dobrosavljević.

Ocenio je da bi u ovom trenutku bilo najlogičnije da Pokret Evropa sad (PES), koji je osvojio najviše glasova napravi Vladu sa koalicijom “Hrabro se broji”, “Za budućnost Crne gore” i manjinskim partijama.

Istakao je da je politička kampanja većim delom bila relaksirana do trenutka dok se nisu pojavili navodi da se lider PES-a Milojko Spajić navodno u Beogradu sastao sa južnokorejskim ‘kraljem kriptovaluta’ Do Kvonom dok je bio na crvenoj Interpolovoj poternici.

Do Kvon je u martu uhapšen na podgoričkom aerodromu zbog falsifikovanja putnih isprava i za njim je više zemalja raspisalo poternicu zbog prevara u iznosu od 36,67 milijardi evra.

– Siguran sam da će to u velikom delu uticati, na to da li će i kada biti formirana Vlada i kakvog će karaktera biti. U velikoj meri ko će biti mandatar zavisi od specijalnog državnog tužioca Novovića – istakao je Dobrosavljević.

Dodao je da još uvek nije izvršeno veštačenje laptopa koje bi razjasnilo da li su navodi o korupciji istiniti i zaključio da su sada na potezu državne institucije i tužilaštvo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here