Vaskršnji pozdrav se orio Roterdamom

0

Pun hram: Otac Voja Bilbija sa vernicima
 

U našim bogomoljama u Emenu, Najmegenu, Utrehtu, Amsterdamu i Roterdamu vernici su tokom liturgija proteklog vikenda u veličanstvenoj atmosferi osećali veliku radost zbog pobede Hrista nad smrti i progonstvom. Beskrajni redovi za svetu tajnu pričešća osvedočili su još jednom koliko je jaka vera Srba u Holandiji.
 

Simbol života

I ove godine pravoslavni vernici u Holandiji donosili su na osveštenje u srpske hramove uskršnja ofarbana jaja. Kao simbol života i vaskolike plodnosti, ova najvažnija obeležja vaskršnjih praznika su posle osveštanja preneta u tople domove vernika.

Posle vaskršnjeg jutrenja i litije oko hrama, "Hristos vaskrse -Vaistinu Vaskrse" orilo se u nedelju i u hramu Svete Trojice u Roterdamu. Tamo je među više stotina vernika iz najudaljenijih krajeva Holandije, u Svetoj vaskršnjoj liturgiji koju je služio protojerej Velizar Rakić, učestvovao i rekordan broj mališana. Najmlađi su se najviše obradovali ofarbanim jajima koje je osveštao roterdamski prota Vojislav Bilbija.
 

Nakon podele nafore i vaskršnjih jaja, pročitana je Vaskrrsnja poslanica patrijarha srpskog Irineja, a obeležavanja najradosnijeg hrišćanskog praznika nastavljeno je zatim zajedničkom trpezom ljubavi.
 

Luis na liturgiji

Luis u hramu Svete trojice

U Vaskršnjoj liturgiji u Roterdamu učestvovao je i Ljubiša Stojanović Luis. Poznati pevač boravio je proteklih dana u Holandiji, gde je u provinciji Frisland snimao svoj novi album.
On je održao i dva uspešna koncerta za našu publiku u Roterdamu i Almeru, ali je, kako je istakao za "Vesti", posebno oduševljen nastupom u amsterdamksom klubu "Studio K", gde je svojim pesmama oduševio veliki broj stranaca.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here