Večiti rat

0

 

Bombardovanje Gaze: Palestinci beže iz ruševina

 


Sukobi započeti 8. jula između Izraela i palestinskog radikalnog pokreta Hamas u Pojasu Gaze ne pokazuju nikakve znake zatišja, a broj poginulih Palestinaca juče se popeo na 508, dok je na izraelskoj strani poginulo 20 ljudi (18 vojnika i dva civila).
To je najteži konflikt u poslednjih pet godina u Gazi i četvrti od 2006. godine.
Izraelska vojska, koja je pokrenula vazdušnu i kopnenu ofanzivu na Pojas Gaze, tvrdi da tom operacijom želi da obustavi raketne napade Hamasa na jug Izraela i oslabi taj pokret koji smatra terorističkim. Palestinski bolnički izvori saopštili su da je najmanje devet Palestinaca, od kojih sedmoro dece, poginulo jutros u vazdušnom napadu izraelske vojske.
Izraelska vojska priznaje da je ubila više od 10 Palestinaca, koji su kroz dva tunela iz Pojasa Gaze ušli na teritoriju Izraela.
Šef američke diplomatije Džon Keri uputio je kritiku na račun Izraela, sudeći po onome što je rekao, ne znajući da je mikrofon uključen, između TV intervjua u nedelju. Državni sekretar SAD se čuje kako govori o izraelskim vojnicima ubijenim u Gazi zvaničniku Stejt departmenta Džonatanu Fajneru, pre nego što se pojavio u emisiji Foks njuz sandej.
– Nadam se da ne misle da je to poziv da idu da urade više. Bolje bi bilo da im je to upozorenje – rekao je Keri, dodavši: – Đavola je to precizna operacija – očito frustriran zbog velikog broja ubijenih civila u izraelskoj ofanzivi.

 

Keri se "vadio"

Na pitanje voditelja šta je to maločas rekao (dok je mikrofon navodno bio "isključen"), Keri je promenio ploču i rekao da Izrael ima pravo na samoodbranu.
– Imate ljude koji izlaze iz tunela. Imate pravo da uđete i uništite te tunele. U potpunosti to podržavamo, kao i pravo Izraela da se brani od raketa koje nastavljaju da dolaze. Hamas je započeo taj proces raketiranja, nakon što je Izrael pokušao da nađe ljude koji su ubili trojicu mladih, znate – jedno američko dete, tri mlada građanina Izraela. To je sramota – rekao je Keri i dodao: – Branimo pravo Izraela da uradi ono što radi kako bi stigao do tih tunela.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here