EPA-EFE
Američki vojnici

Pandemija koronavirusa  negativno utiče na borbenu gotovost NATO snaga u baltičkim zemljama – iako nije mnogo vojnika zaraženo, ipak je program vojnih vežbi skraćen. S druge strane, Covid-19 nikako nije uticao na ruske vojne vežbe, koje se odvijaju po planu u Zapadnom vojnom okrugu, piše nemački “Velt”.

Na društvenim mrežama pojavilo se saopštenje generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga o tome da Alijansa u maju 2020. godine povlači svoje trupe sa teritorije Litvanije, a razlog je sve veći broj vojnika zaraženih koronavirusom.

S obzirom na to da vlasti Litvanije od 2014. godine smatraju da je teritorija njihove zemlje moguća meta „agresivne politike“ istočnog suseda – Rusije, saopštenje Stoltenberga izazvalo je neodumice u Viljnusu, ali se kasnije ispostavilo kao lažno.

Bez obzira na dezinformacije koje se šire, nemački list „Velt“ navodi da je zdravlje vojnika NATO-a zaista ugroženo, što potvrđuje i primer francuskog nosača aviona „Šarl de Gol“, na kome je gotovo polovina od 2.300 članova posade zaražena sa Covid-19.

U Litvaniji je takođe nekoliko vojnika Alijanse obolelo od koronavirusa, a zvaničnici su zabrinuti jer u vreme pandemije NATO ne može garantovati stopostotnu borbenu gotovost svog kontigenta.

Pored toga, postoji rizik da pandemija zada udarac i mobilnosti NATO snaga, koja je bila upitna i pre krize, podseća nemački portal. To je uzrokovano činjenicom da evropske zemlje zatvaraju granice, što sprečava operativno prebacivanje trupa sa zapada na istok.

S druge strane, nemačko izdanje navodi da koronavirus nije uticao na Rusiju i da zemlja nije menjala plan vojnih vežbi.

– S obzirom na sisteme PVO S-400, koji su razmešteni u Kalinjingradu, sisteme “Iskander” i nove krstareće rakete, Rusija je u stanju da blokira vazdušni prostor NATO-a, što bi drastično smanjilo mogućnost Alijanse za manevrisanje. U slučaju hipotetičkog napada Rusije na baltičke zemlje, Moskva bi imala na raspolaganju 27 bataljona Zapadnog vojnog okruga, koje brzo može dovesti u stanje borbene gotovosti – navodi se.

List dodaje i da je upravo iz tog razloga bivši komandant američkih snaga u Evropi Ben Hodžes zagovarao ideju „vojnog Šengena“, u okviru koje bi NATO snage mogle slobodno da se kreću po Evropi. Međutim, u vreme pandemije, te ideje se niko ne seća, zaključuje autor članka.

1 COMMENT

  1. Vi Zapadnjaci I NATO sami sebi pravite probleme da bih zaradili novac nad NATO zeljama. Dolaze rusi placajte da vas branimo. Ti Jenes Stoltenberg ne pali vatru, jer si uvek pricao lose o Srbiji, verovatno vam neko placa za to

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here