EPA/Hayoung Jeon
Kristijan Šmit

Protestni skup pod sloganom “Sloboda” biće održan u srijedu na Trgu Krajine u Banjaluci, a povod za okupljanje koje organizuje Boračka organizacija Republike Srpske su poslednji pritisci na Srpsku i nametnute odluke Kristijana Šmita kog Banjaluka ne priznaje za visokog predstavnika.

Iako su kao organizatori skupa prijavljeni pripadnici BORS-a, a inicijativu je pokrenuo ogranak te organizacije iz Prijedora, pojedine opozicione političke partije poručuju da je u pitanju stranački skup SNSD-a, a funkcioner PDP-a Ljubiša Krunić je čak naveo da članovi te stranke neće prisustvovati okupljanju.

– Pojedincima iz rukovodstva BORS-a nije bio interesantan zahtev opozicionih poslanika za rebalansom budžeta kojim bi se značajno povećao borački dodatak. Nije im smetalo što je posebna sjednica Narodne skupštine o položaju boraca od strane vlasti smišljeno upropaštena. Ne smeta im i nije im povod za protest što su srpski borci u ubjedljivo najgorem, ponižavajućem položaju. Ali kada je potrebno Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović da stave borce i narod ispred sebe u svojoj politici inaćenja prema strancima, onda je rukovodstvo BORS-a tu da odmah “spontano” organizuje protest – izjavio je Krunić, a sličan stav izneli su i predstavnici SDS-a.

Iz vladajućih partija negiraju da su organizatori, a potpredsednik Narodne skupštine RS Denis Šulić (SNSD) poručuje da svi politički predstavnici, bez obzira jesu li iz vlasti ili opozicije treba da budui na istom zadatku, a to je očuvanje institucija Srpske i same Republike Srpske.

– Treba biti zahvalan Boračkoj organizaciji Republike Srpske koja okuplja najveći broj ljudi koji su stvarali Srpsku i da u ovako važnim trenucima nakon rata Boračka organizacija daje svoj nemerljiv doprinos u očuvanju institucija Srpske – rekao je Šulić

Predsednik Predsedništva BORS-a Aleksandar Savić izjavio je da ova organizacija stoji iza za 20. april najavljenog velikog narodnog skupa u Banjaluci i istakao da se nada da će doći i članovi SDS-a i svih srpskih stranaka jer neće biti političarenja.

– To je bila inicijativa velike boračke organizacije, kakva je Boračka organizacija Prijedora. Mi smo prihvatili tu inicijativu. I moramo reći jednom zvanično da BORS ne podržava nikoga politički – rekao je Savić.

On tvrdi da predstojećim skupom srpski borci žele da kažu da se protive nametnutim odlukama Kristijana Šmita.

– Ne želim da komentarišem SDS, ovo su veliki trenuci za Republiku Srpsku. Njihovim poslanicima na nivou BiH, u Narodnoj skupštini Republike Srpske, na svim odgovornim funkcijama uputićemo poziv da nas podrže – rekao je Savić.

Dolaze sva udruženja

Većina predstavnika udruženja proisteklih iz rata najavila je da će njihovi članovi prisustovati skupu. U ime ratnih vojnih invalida predsednik saveza koji okuplja tu kategoriju pozvao je sve članove da dođu u sredu u Banjaluku dok je Božica Živković Rajilić iz Udruženja žena žrtava rata poručila da svi dobronamerni građani i patriote treba da 20. aprila dođu na Trg Krajine.