Vlada Hrvatske podržala gej brakove

0

Očekuje se da će u julu Sabor usvojiti zakon o gej brakovima
 

Premijer Zoran Milanović rekao je na sednici vlade da se Hrvatska tim predlogom zakona usklađuje s rešenjima iz uglavnom zapadnih država.

 

"Verujemo da zakon o životnom partnerstvu nikoga ne vređa. To je jedan ljudski zakon, zakon koji uključuje, a ne isključuje", istakao je premijer.

 

Ministar uprave Arsen Bauk rekao je da je konačni predlog Zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola pokušaj demokratskog kompromisa između vrednosnih stavova i svetonazora, i odraz društvenog konteksta kojim se reguliše položaj istopolnih zajednica u skladu sa standardima EU.

 

On je podsetio da predlog zakona uvodi instituciju životnog partnerstva kao formu zajedničkog života istopolnih osoba, dok institucija braka i dalje ostaje ograničena na heteroseksualne osobe.

 

Istopolnim parovima se takođe osigurava i pristup većini konkretnih prava koja uživaju heteroseksualne zajednice, osim usvajanja dece.

 

"Radi se o zakonu koji će manjini doneti nešto bolje životne uslove, a većini ništa lošije", dodao je Bauk.

 

Udruženje Zagreb prajd pozdravilo je odluku vlade i ocenilo da je prepoznavanje, regulisanje i zaštita porodičnog života istopolnih parova pozitivan pomak i korak napred. Oni su u saopštenju, međutim, ukazali da predloženi zakon i dalje
potvrđuje diskriminaciju i podelu građana i građanki na institucije za "heteroseksualne porodice" (bračna i vanbračna zajednica) i "neheteroseksualne porodice" (životno partnerstvo i neformalno životno partnerstvo).

 

Očekuje se da će Sabor do kraja jula usvojiti predloženi zakon. U Hrvatskoj se od 2003. istopolnim zajednicama priznaje status "neregistrovane kohabitacije". U decembru prošle godine u Hrvatskoj je održan referendum na kojem je većina izašlih birača odlučila da se Ustavom brak definiše kao zajednica muškarca i žene.

 

Referendum je raspisan na osnovu oko 750.000 potpisa koje je prikupila izrazito konzervativna građanska inicijativa "U ime obitelji", uz podršku Katoličke crkve u Hrvatskoj i desno orijentisanih političkih stranaka. Oni su na taj način želeli da unapred onemoguće izjednačavanje prava homoseksualnih i heteroseksualnih zajednica.

 

Prethodno je vladajuća koalicija levog centra na čelu sa Socijaldemokratskom partijom najavila donošenje zakona o partnerstvu kojim bi homoseksualnim zajednicama data veća prava, što je obećano i u predizbornoj kampanji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here