pixabay.com

Postoje dokazi da bi stara izreka “doručkuj kao kralj, ručaj kao princ i večeraj poput siromaha” mogla da bude korisna uz jednu važnu reviziju.

Tačnije, ovaj pristup bi mogao da bude od pomoći ne samo za bolje zdravlje, već i za gubitak kilograma.

Studija objavljena u američkom časopisu Klinikal nutrišn (Clinical nutrition) utvrdila je da vreme kada jedemo, a ne ono šta jedemo, može imati veći uticaj na debljanje, odnosno mršavljenje, piše Health 24.

Istraživači su uporedili rezultate gubitka kilograma kod dve grupe žena koje imaju između 18 i 45 godina koje su bile na dijeti, a koje su dnevno unosile isti broj kalorija.

Grupa koja je imala obilniji obrok za ručak izgubila je tri kilograma više od grupe koja je obilno večerala, to jest 12,5 kilograma u odnosu na 9,5 kilograma tokom 12 nedelja. Ta grupa žena je takođe imala i veće poboljšanje u osetljivosti na insulin, što može da pomogne u kontrolisanju šećerne bolesti.

Iako je potrebno više istraživanja kako bi se otkrilo mogu li se ovi rezultati održati i primenjivati na opštu populaciju, to je jednostavna promena u načinu života koju bilo ko može da napravi. Kao bonus ovog pristupa, možda nećemo doživeti tipičnu glad tokom podneva kada uglavnom posežemo za užinom.

Ukoliko ručamo na poslu, u početku će nam biti problem da spakujemo nešto obilniji, snažniji obrok. Da bismo olakšali prilagođavanje, za večeru treba da napunimo tanjir zdravom hranom, poput salate i povrća, koju možemo da pojedemo u velikim količinama,

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here