Tanjug
Vučić sa srpskom decom iz regiona

Predsednik Aleksandar Vučić ugostio je danas decu srpske nacionalnosti iz regiona, i poručio im da je Srbija njihova zemlja, u kojoj su svoji na svome, i u kojoj će ih uvek dočekati ljubav, odakle god da dolaze.

Vučić je domaćin deci koja su u glavni grad Srbije došli iz Hrvatske, Severne Makedonije, Slovenije i Bosne i Hercegovine, pripremio im i prigodne poklone, ali su i oni njemu izmamili osmeh na lice poklonom koji su mu uručili, a darovali su mu ikonu Bogorodice.

Citirajući čuvenog Miku Antića, koji je napisao stih “da bi se istinski volelo treba odrasti do deteta”, taj mudri i opominjući stIh iz pesme “Ljubav”, Vučić je rekao da oseća potrebu da im se izvini u ime svih odraslih, jer nijedan izazov koji je pred njima nisu sami napravili niti ga zaslužili.

– Nisu svi među nama odraslima u sveti, odrasli do deteta. Nijedan izazov pred vama niste sami napravili, niti zasužili, već ste ga nasledili od nas odraslih, ali ne i doraslih svemu. Nikada nijedno dete nije počelo rat, srušilo berzu, niti ostavilo na ulici nekoga, bez doma, roditelja i dece – rekao je Vučić.

Poručio je da je generacija odraslih dužna izvinjenje za sve što se dešava, što generacija dece odrasta plašeći se rata, nestašice hrane, nuklearne katastrofe.

– Vi vašu decu nemojte da suočavate sa strahotama sa kojima smo mi vas – dodao je on.

Poručio je da je Srbija danas oaza mira, stabilnosti i ljubavi, dodajući da može to da kaže u ovom dekadentnom i uzavrelom sveu, u kojem vladaju histerija u mržnja.

– Uvek na pameti ljubav, ona je kao snaga – ako je više trošite, više ćete je imati. Gajite ljubav, ljubite svoje roditelje, drugove, srpski narod. Volite svoju kuću Beograd, i svoj dom Srbiju. Ovde ste svoji na svome, ovde će vas uvek sačekati ljubav odakle god da ste – poručio im je Vučić.

On je zahvalio i njihovim nastavnicima, koji ih, kaže, uče srpskom jeziku, kulturi, da vole Srbiju, a od toga ne postoji važnija stvar.

– Bez vas pitanje je koliko bi ova divna deca znala i razumela i ko su i odakle i kakvi su im koreni i gde su uvek dobrodošli – rekao je Vučić.

Predsednik im je zahvalio što su došli i upitao da li su videli nekad lepši hram od Hrama Svetog Save, na šta su oni odmahnuli glavom, sa čime se i sam složio, jer, kaže, ne postoji na svetu tako lep, veliki, momunentalan hram.

U ime dece iz regiona Jovana iz Mostara se zahvalila predsedniku na prijemu, rekavši da sa još osmoro dece, dolazi iz Prosvjetine škole u Mostaru, kako je dodala, najlepšeg grada sa juga BiH.

Ona je ukazala je da su sa njom još deca iz Vukovara, Kumanova, Starog Nagoričana, Kopra i da su svi srećni što su u Srbiji, što su kroz petodnevni kamp imali prilike da se druže, ali pre svega obiđu znamenja u Srbiji.

– Dolazimo iz različitih krajeva i svako ima specifičnu priču, ali svi imaju zajedničku ljubav prema Srbiji i svom narodu – rekla je Jovana.

Zahvalila se predsedniku na svemu što čini da Srbija bude jak oslonac za Srbe u regionu i posebno zahvalila za podršku Srbima u Mostaru, pomoć u obnovi Saborne crkve, koja je simbol identiteta mostarskih Srba.

Poželela je da predsednik Srbije poseti Mostar, Prosvjetinu školu u mnoga druga mesta.

Vučić je zamolio organizatore da decu odvedu negde i da se zabave, te kazao da ima više predloga.

– Da li vam se svideo više Novi Sad ili Beograd? – upitao je decu koja su mu odgovorila – „Beograd“.

– Vidite sada, a govorio sam uvek. Novi Sad je, ako bi neko objektivno gledao, arhitektonski lepši od Beograda, ali Beograd razvojem i parama, ogromnom razlikom, pojede i Novi Sad i sve drugo… – primetio je Vučić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here