EPA/Evgenia Novozhenina
Marija Zaharova

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da oružje koje je Zapad isporučio Ukrajini predstavlja legitimnu metu za Rusiju i da će biti ili uništeno ili zaplenjeno.

Ona je dodala da će eventualna isporuka raketnih sistema protivvazdušne odbrane “Patriot” od strane Vašingtona Kijevu povećati rizik od direktnog mešanja američke vojske u ukrajinski sukob.

– SAD su 13. decembra objavile nameru da isporuče Ukrajini baterije protivvazdušne odbrane “Patriot”. Mnogi stručnjaci, uključujući i one iz inostranstva, zapitali su se koliko je razuman taj korak, koji bi mogao dovesti do eskalacije sukoba i povećati rizik od direktnog uključenja američke vojske u borbu – rekla je Zaharova.

Ona je dodala da Vašington nece moći da izbegne odgovornost za terorističke akcije Kijeva.

– Vašington je praktično postao jedna od strana u sukobu i neće moći da izbegne odgovornost u teroru koji je kijevski režim pokrenuo protiv ruskih civila – rekla je ona.

Zaharova je ocenila da je nedavna poseta podsekretara UN Martina Grifitsa Hersonu provokativna i nedopustiva.

– Građani u Hersonu su na referendumu glasali za pridruživanje Rusiji, zato je Grifitsova poseta nedopustiva. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš bi trebalo da stavi tačku na ovakve poteze svog osoblja – izjavila je portparolka.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here