EPA/Maxim Shipenkov
Marija Zaharova

Izjave tzv. premijera samoproglašene republike Kosovo Aljbina Kurtija o značaju ujedinjenja svih Albanaca dovode u pitanje teritorijalni integritet Grčke, Severne Makedonije, Srbije i Crne Gore, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

– Odugovlačenje i nedostatak volje u kosovskim poslovima prepuno je zaoštravanja starih pretnji. Kurti je, između ostalog, nastavio svoju velikoalbansku retoriku – nedavno je izjavio da ne zaboravlja na “značaj ujedinjenja” svih Albanaca, dok je ključni cilj stranke koju vodi diktiran “nedovršenim projektom Prizrenske lige”. Time se faktički dovodi u pitanje teritorijalni integritet Grčke, Severne Makedonije, Srbije i Crne Gore, budući da takvi planovi predviđaju otcepljivanje njihovih područja naseljenih Albancima sa naknadnom integracijom u jedinstvenu celinu – navodi se u komentaru Zaharove, objavljenom na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

– Ovo je izuzetno alarmantan signal, koji svedoči o pravim namerama Prištine, njenom instinskom odnosu prema bezbednosti i nepovredivosti granica na Balkanu – naglasila je Zaharova.

Ona je dodala da su potrebni hitni i odlučni koraci da se Priština vrati u normalan dijalog sa Beogradom.

– U svetlu lažnog negodovanja Zapada zbog ponašanja privremenih prištinskih organa, kosovski “premijer” Aljbin Kurti pokazuje nesposobnost da napravi makar i dramsku pauzu u kontinuiranom nasilju nad iskonsko srpskim stanovništvom. Očigledno je da je beskorisno pregovarati sa pokrajinskim “vlastima”, ispostavlja se da su sve njihove naizgled mirovne inicijative – lažne – navela je Zaharova.

– Potrebni su hitni i odlučni koraci da se Priština vrati u normalan dijalog sa Beogradom na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Vreme ne ide u prilog miru i stabilnosti u regionu – zaključila je ona.

Prizrenska liga je organizacija nastala 10. juna 1878. godine u jeku albanskog nacionalnog preporoda. Osnovana je u Prizrenu za suprotstavljanje odlukama Berlinskog kongresa, prema kojima su neke teritorije Osmanskog carstva predate Crnoj Gori i Grčkoj. Ovaj korak izazvao je negodovanje u oblastima koje su naseljavali Albanci.

Novembra 1878. Prizrenska liga je tražila autonomiju za pomenute teritorije, a 1881. godine proglasila se za privremenu vladu. Međutim, otomanska vlada uspela je da pobedi slabo naoružane Albance i nanese konačan poraz ligi.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here