Zapad kriv za krah poverenja

0

Gosti na berlinskoj proslavi: Mihail Gorbačov sa ćerkom Irinom
 

– Posle ponovnog ujedinjenja Nemačke, izgledalo je da bi Evropa kroz nastanak međusobnog poverenja mogla da postane primer celom svetu za rešavanje konflikata – rekao je Gorbačov na svečanosti u Berlinu.

 

Ključni odnosi Moskve i Berlina

Ukoliko se nastavi sadašnji kurs, on bi mogao da dovede do trajne štete u odnosima Rusije i Nemačke, a bez partnerstva te dve zemlje ne može biti sigurnosti u Evropi, poručio je Gorbačov u Berlinu.

– Istorija se međutim odigrala drugačije. Evropa i međunarodna politika nisu položile test – svet stoji na ivici novog hladnog rata, a neki kažu da je on već počeo. Poslednji meseci bili su potpuni slom poverenja – smatra Gorbačov.

On je za to okrivio Zapad, posebno Ameriku, jer obećanja koja je dala 1989. godine – nije održala. Umesto toga, proglasila je sebe za pobednika Hladnog rata, a euforija i likovanje zbog toga preplavili su političare. Iskoristili su slabost Rusije da bi pokušali da preuzmu monopol i vođstvo u celom svetu. Proces rušenja nekadašnjeg poverenja ruske strane, koje je i omogućilo mirne revolucije u mnogim državama bivšeg Varšavskog pakta, pa i u Nemačkoj, počeo je već 90-ih godina.

 

Bitna saradnja SAD i Nemačke

Američki državni sekretar Džon Keri poručio je da je saradnja SAD i Nemačke od presudnog značaja za odbranu ukrajinskog suvereniteta. On je dodao da je isto tako od ključne važnosti da Zapad obnovi konstruktivne veze sa Rusijom, pod uslovom da, kako kaže, Moskva učini neophodne korake. U autorskom tekstu za dnevnik "Frankfurter algemajne cajtung" povodom 25-godišnjice pada Berlinskog zida, Keri, koji je i sam proveo detinjstvo u Berlinu, kaže da je "danas agresivno ponašanje Rusije u Ukrajini neprihvatljivo".

– Proširenje NATO-a, raspad Jugoslavije i pre svega Kosovo, planovi za razmeštanje raketa, Irak, Libija, Sirija – ređao je primere Gorbačov. "A ko najviše trpi zbog takvog razvoja? To je Evropa, naša zajednička kuća."

– Događaji prethodnih meseci su posledica jedne kratkovide politike, koja cilja na to da stvori poluistine i da ignoriše interese partnera – rekao je nosilac Nobelove nagrade za mir, koji važi za jednog od očeva nemačkog ujedinjenja.

U sukobu oko Ukrajine, on je zatražio razumevanje za Putinovu politiku, iako ga je i sam prethodno često kritikovao.

– Putinove poslednje izjave, iako oštro kritikuju Zapad i SAD, predstavljaju ponudu da se napetosti popuste i nude osnovu za novo partnerstvo – kaže Gorbačov. Zbog toga je zatražio postepeno ukidanje sankcija koje obema stranama samo nanose štetu, pre svega kaznene mere protiv političara koje moraju biti ukinute što pre.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here