pixabay.com

Mandarine su odličan izvor vlakana, što potvrđuje i činjenica da njihovom konzumacijom možete da pomognete crevima u sprečavanju zatvora i olakšate varenje.

Kao i svaki agrumi, mandarine imaju obilje vitamina C. Takođe imaju umerenu količinu vitamina A, 100 grama mandarina nam osigurava približno oko 14 odsto dnevnog preporučenog unosa ovog vitamina.

Prisutnost ovog vitamina može povoljno da utiče i na kožu. Vitamin C ima značajnu ulogu u proizvodnji kolagena u telu, a upravo on pomaže i da naša koža izgleda mladoliko.

Osim ovog vitamina, mandarine se mogu pohvaliti da u sebi imaju manje količine tiamina, vitamina B6, bakra, kalijuma i vitamina B5.

Još jedna prednost visokog sadržaja vitamina C u mandarinama je njegova podrška zdravlju očiju odlaganjem pojave katarakte i makularne degeneracije povezane sa starenjem. Postoje dokazi da vitamin C i drugi nutritivni antioksidansi mogu da pomognu da naše oči duže ostanu zdrave.

Petogodišnje istraživanje na više od 500.000 odraslih osoba pokazalo je da konzumacija barem pola šolje svežeg voća jednom dnevno može značajno da smanji rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Učesnici koji su svakodnevno jeli voće imali su otprilike 33 odsto manje šanse da umru od srčanog ili moždanog udara. Mandarine su izvrstan izbor za svakodnevnu konzumaciju voća.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here