Vesti

U četiri opštine na severu Kosmeta Srbi su napustili pokrajinske institucije i poptisuju ugovore s državom Srbijom na osnovu kojih će imati regulisana sva prava iz radnih odnosa, penziono i zdravstveno osiguranje i ostalo. Ovim je ispunjeno obećanje predsednika Aleksandra Vučića našem narodu da će se država pobrinuti za njih i da niko neće ostati bez podrške.

Ugovori se potpisuju preko Vladine Kancelarije za KiM i isplata ovih primanja krenuće redovno, pa će građani imati novac na računima već u decembru.

“Sva primanja koja su dobijali u prištinskom sistemu, imaće sada od svoje države Srbije. Na ovaj način, Srbija je poslala jasnu poruku da će naš narod koji predstavlja bedem opstanka na Kosovu i Metohiji biti zaštićen i zbrinut”, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

U zgradi Opštine Kosovska Mitrovica ugovore je potpisalo već nekoliko stotina radnika, a isto je i u ostalim lokalnim samoupravama na Severu.

Zahvalni Srbiji i predsedniku

Nekadašnja radnica administracije u Opštini Severna Mitrovica Ivana Stojiljković kaže da su ovim ugovorom zaštićena prava Srba.

– Želela bih da izrazim svoje zadovoljstvo i blagorodnost našoj jedinoj otadžbini Srbiji i našem predsedniku Aleksandru Vučiću. Pokazana je jasna i čestita inicijativa da građani potpisivanjem ugovora sa institucijama Srbije budu zaštićeni i uvereni da nas naša država i predsednik neće ostaviti. Ovaj potez uliva snagu i nadu u bolju lepšu i srećniju budućnost za nas i naše potomke i ja se nadam da će nas u budućnosti ovde biti sve više. Borba je teška, ali je motiv jak – kaže Ivana Stojiljković.

Valentina Todosijević navela je da su radnici sproveli volju naroda na Severu KiM, a da je država Srbija poslušala njihov glas.

Sve za decu

– Ja predstavljam deo srpskog naroda sa Kosova. Poslušali smo glas svog naroda i slobode i ne želimo da budemo ugnjetavani. Doneli smo odluku da napustimo prištinske institucije i želim da se zahvalim našem predsedniku koji nas je podržao u tome. Ugovorom koji smo danas potpisali obezbeđeno nam je da za našu decu imamo ono što nam treba svakodnevno – veli Valentina Todosijević i dodaje da su Srbi na Severu ovim aktom odbranili svoje i da su namerni da ga štite i dalje, jer neće da pristanemo na to da Kosovo bude nezavisno, pošto je ono deo Srbije.

Niko nije zaboravljen

Država izmiruje i sve ostale obaveze, pa je tako obavljena isplata dečjeg i roditeljskog dodatka, kao i ostalih socijalnih davanja za oktobar za centralnu Srbiju i KiM. Takođe su isplaćeni dodaci za negu i pomoć i novčana socijalna pomoć za sve korisnike uključujući i one na KiM.

Priština vodi specijalni rat

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je najoštrije demantovao lažnu vest da se dogovorio s predstavnikom u dijalogu Besnikom Bisljimijem o odlaganju preregistracije vozila za 10 meseci i istakao da Priština vodi informacioni rat protiv Beograda.

– Laž je i da je dogovoreno da će o Zajednici srpskih opština (ZSO) da se razgovara u okviru francusko-nemačkog predloga. Reč je o čistoj propagandi kako bi se Priština izvukla iz ove situacije i probala da podeli odgovornost za njenu nelegalnu i jednostranu odluku o preregistraciji – rekao je Petković.

Prema njegovim rečima o tablicama nema potrebe više da se razgovara sa Prištinom.

– Kada je reč o registarskim tablicama, tu je sve jasno kao dan. Mi smo čisti kao suza i ne postoji prostor niti potreba Beograda za bilo kakvim kompromisom. Sve je jasno stoji u Briselskom sporazumu da tablice treba da se prenesu ili na RKS ili na statusno neutralne, a ne one koje Priština želi – rekao je Petković.

On je dodao da to što je devet poslanika Srpske liste verifikovalo mandate u skupštini u Prištini ne znači da će oni učestvovati u radu parlamenta. Naime, reč je o potezu kojim je sprečeno da Priština nađe podobne Srbe za poslanike i da Aljbin Kurti odmah krene u promenu ustava.

Poziv u Brisel

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je danas da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih vlasti Aljbin Kurti pozvani da dođu u Brisel na sastanak na visokom nivou kako bi se pronašlo “evropsko rešenje” za aktuelnu situaciju.

– Nadamo se da će se taj sastanak održati uskoro, da bismo mogli da rešimo to pitanje pre 21. novembra (prištinski rok za preregistraciju) – rekao je Stano.

Kurti prešao crvenu liniju SAD

Politički analitičar Dardan Sejdiu istakao je da Kosovo nema drugog garanta postojanja osim SAD i zaključio da je prištinski premijer Aljbin Kurti “zarobio sebe kada je odbio zahtev Vašingtona o odlaganju odluke o registarskim tablicama”.

– Nemačka i Francuska imaju drugačije interese od Prištine i čak odbijaju da nam ukinu vize. Zato je za nas pogrešno što se bavimo planom za Kosovo Berlina i Pariza, umesto zahtevima Vašingtona. Kurti je odbijanjem prešao crvenu liniju SAD – ocenio je Sejdiu i ukazao da to što američka administracija savetuje prištinske političare da ne putuu u SAD predstavlja upozorenje da su izašli iz okvira komunikacije i koordinacije s Amerikom.

Analitičarka Ljaura Krieziu ocenila je da odnosi Prištine sa SAD nikada nisu bili tako loši.

– Mislim da nikada ranije ni američki izveštaji o nama nisu bili gori i da nam nedostaje unutrašnje političko jedinstvo. Odbijamo da sarađujemo sa jedinim saveznikom koji nam nešto garantuje – kazala je ona.

Analitičar Aljbinot Maljoku rekao je da se nada da SAD neće ostaviti Kosovo po strani zbog Kurtijevih postupaka. Prema njegovim rečima, SAD su ključne za namere Prištine, čak i ako Nemačka postane svetska supersila.