Pixabay.com

Rezultati su pokazali da žene imaju skoro 60 odsto veću verovatnoću da pate od nesanice.

Žene zaista spavaju lošije od muškaraca, pokazalo je istraživanje. A naučnici veruju da je to zato što njihov telesni sat radi oko šest minuta brže, što znači da nisu sinhronizovani sa svojim okruženjem, što stvara haos u njihovom unutrašnjem okruženju koje govori njihovom mozgu kada treba da se oseća pospano, piše “Dejli mejl“.

Ženski tim stručnjaka na univerzitetima Harvard, Stanford i Sauthempton pregledao je desetine akademskih radova objavljenih u protekloj deceniji o slabo shvaćenom „jazu u snu“ koji postoji između muškaraca i žena. Mnogi su koristili aktigrafe, digitalne uređaje koji se nose na zglobu slične pametnim satovima koji prate otkucaje srca i obrasce spavanja.

Rezultati su pokazali da žene imaju skoro 60 odsto veću verovatnoću da dožive nesanicu. Kvalitet sna ocenjuju niže od muškaraca i žale se da imaju više neprospavanih noći.

Muškarci, s druge strane, imaju manje dubokog sna od žena i veća je verovatnoća da su “noćne sove”. Pored toga, veća je verovatnoća da će imati apneju u snu.

Dublji eksperimenti su takođe otkrili da postoje polne razlike u brzini ugrađenog sata njihovog tela, ili cirkadijalnom ritmu, koji određuje ritam naših života. Kada je u pitanju san, telo reaguje na znake okoline da snizi našu unutrašnju temperaturu nekoliko sati pre nego što zaspimo i da pripremi telo za san.

Iznutra, telo takođe luči više melatonina, hormona koji nam pomaže da zaspimo.

Istraživanje u novoj analizi pokazalo je da se melatonin kod žena luči ranije nego kod muškaraca. Čini se da osnovna telesna temperatura prati isti obrazac, dostižući vrhunac ranije među ženama.

Istraživači su rekli da njihovi nalazi, objavljeni u časopisu „Sleep Medicine Reviews“, ilustruju „ključnu ulogu koju pol ima“ na san.

– Iako je ova razlika od šest minuta mala, ona je značajna. Neusklađenost između centralnog telesnog sata i ciklusa spavanja odnosno budnosti je oko pet puta veća kod žena nego kod muškaraca – rekla je autorka studije, dr Renske Lok, stručnjak za psihijatriju sa Stanforda.

– Zamislite da nečiji sat stalno radi šest minuta brže ili sporije. Tokom dana, nedelja i meseci, ova razlika može dovesti do primetne neusklađenosti između unutrašnjeg sata i spoljašnjih znakova, kao što su svetlost i tama – dodaje ona.

Dr Lok dalje objašnjava da su poremećaji u cirkadijalnim ritmovima povezani sa raznim zdravstvenim problemima, uključujući poremećaje spavanja, poremećaje raspoloženja i poremećene kognitivne funkcije. Čak i male razlike u cirkadijalnim periodima mogu imati značajne implikacije na ukupno zdravlje.

Koautorka, dr Sara Čelapa, neuronaučnica iz Sauthemptona, dodala je da je niži kvalitet sna povezan sa anksioznošću i depresivnim poremećajima, koji su dvostruko češći kod žena nego kod muškaraca. Žene takođe imaju veću verovatnoću da dobiju dijagnozu nesanice nego muškarci, iako razlozi nisu sasvim jasni.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here