H. M. Vujičić
Poslednji ispraćaj: Od Andijeva se oprostili rodbina, prijatelji i saborci

Uz najviše vojne počasti i opelo koje su služili srpski i ruski sveštenici, u ponedeljak je na Centralnom groblju u Beogradu sahranjen Albert Ahsarbekovič Andijev, legendarni ruski dobrovoljac iz rata na Kosovu, kome je srce do poslednjeg trenutka kucalo za Srbiju i koji je u odbrani svoje druge domovine ostao bez desnog oka.

Andijev je bio jedan od brojnih ruskih dobrovoljaca, koji su učestvovali u brojnim, odsutnim bitkama za Kosovo 1999, počev od one na Košarama do herojske odbrane Paštrika. Preminuo je u 51. godini od posledica koronavirusa.

Na poslednje konačište ispratili su ga supruga i sin Lazar, ali i nepregledna kolona nekadašnjih saboraca, pripadnika više veteranskih udruženja, predstavnika Srbije i Rusije. Odajući mu najvišu počast, njegovi saborci, obučeni u ratne uniforme, pre opela su organizovali počasnu stražu oko kovčega.

Opraštajući se od nekadašnjeg saborca, general Stojan Konjikovac, zamenik komandanta 549. motorizovane brigade, istakao je da je Andijev bio elitni profesionalac, neustrašiv i prekaljeni borac, čovek od poverenja, nadasve hrabar i spreman na svaku žrtvu za svoje drugove i jedinicu.

Poslednji pozdrav saboraca

– Albert Ahsarbekovič Andijev je novi srpski i ruski Rajevski! Taj njegov prethodnik, takođe ruski dobrovoljac, pukovnik Nikolaj Nikolajevič Rajevski, ostavio je 1876. godine u Adrovcu, u krvavoj borbi protiv Turaka, svoje srce da zauvek počiva u Srbiji. Hrabrost, dostojanstvo i žrtva Alberta Andijeva, našeg Rajevskog 20. veka, čine da se veze dva bratska naroda, kroz zajedničku patnju i stradanja, ali i kroz borbu za slobodu koja nema cenu, vinu u nebesa – poručio je general Konjikovac.

Sahrani su prisustvovali i general Božidar Delić, državni sekretar Ministarstva za rad Miodrag Kapor i direktor Ruskog doma Jevgenij Baranov.