Zlatna plaketa “Srbiji 08”

0

Treneri i uprava kluba "Srbija 08" sa priznanjem

Zlatnu plaketu tim povodom predsednik Zajednice Borislav Kapetanović uručio je predsedniku "Srbija 08" Srđanu Stokiću.

 

Najbolji pojedinac je Borko Ivanković. Treća zlatna plaketa dodeljena je "Magistratu 7", gradskom uredu za međunarodnu kulturnu saradnju.

 

Počasni gost: Sandra Frauenberger

Zajednica je prošle godine uspostavila ove nagrade kako bi nagradila najbolji klub, pojedinca i austrijsku instituciju sa kojom je postojala najbolja saradnja, i time druge podstakla da slede ovaj primer.

 

Večeri u svečanoj sali "Haus des Sports" prisustvovali su, između ostalih, ambasador Srbije u Austriji Milovan Božinović, predstavnik Ministarstva za dijasporu Srbije Đorđe Prstojević, ministarka za pitanje integracije u vladi Beča Sandra Frauenberger, predstavnici Privredne komore Austrije, Radničke Komore, Saveza sindikata Austrije, Socijaldemokratske partije Austrije, Narodne partije Austrije, policije, i drugih institucija.

Srpske pesme

U propratnom programu nastupila je Dragana Karakaš koja je izvela srpske narodne pesme, a u nastavku je druženje nastavljeno uz tradicionalna srpska jela.

"Protekla godina bila je veoma uspešna kada je reč o integraciji stranaca u Beču. U saradnji sa klubovima i Zajednicom izradili smo nove mere za podsticanje integracije – rekla je Frauenberger obraćajući se prisutnima.

– Ciljevi Zajednice se podudaraju sa ciljevima Ministarstva za diajsporu, a to je pre svega očuvanje srpskog identiteta. Zakon o dijaspori će biti veoma koristan dijaspori, koja će, čim se budu konstituisala planirana tela, osetiti boljitak u odnosu sa maticom – ocenio je Prstojević.

Nagrada za Borka Ivankovića

Ambasador Božinović je istakao da je dijaspora most ka svetu na koju se matica može osloniti. On je dodao da dijaspora nigde ne pravi probleme, već da se zemlja njome može ponositi.

Kao primer za pozitivan efekat dijaspore po Srbiju Božinović je naveo zalaganje Austrije za ukidanje viza.

"Austrijski zvaničnici su mi rekli da su se zalagali za ukidanje viza i zato što u ovoj zemlji živi veliki broj građana iz Srbije, koji su se odlično integrisali, prema kojima oni osećaju obavezu", rekao je on.

Predsednik Zajednice, Kapetanović, istakao je da je prošla godina bila teška za čitav svet, a tako i za srpske klubove u Austriji, ali su oni i pored toga uspeli da ostvare zapažene rezultate.

Prema njegovim rečima Zajednica je ojačala svoju poziciju kao partnera austrijskim institucijama.

Dalje je ukazao da se ove godine obeležava četiri decenije od osnivanja prvih srpskih klubova u Austriji, povodom čega će biti održane mnoge manifestacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here