Pexels

Bilo da se radi o sočnom komadu voća ujutru ili komadiću čokolade popodne, želja da se zadovolji potreba za nečim slatkim vas je sigurno makar jednom navela na pitanje: „Zašto žudim za šećerom?”

U potrazi za odgovorima, kako prenosi “Parade”, dijetetičari i stručnjaci za ishranu dali su mišljenje zašto je to tako i koji su to znakovi da je možda trenutak da se obratite i lekaru.

– Smatram da se žudnja za šećerom javlja kada vašem telu treba brzo povećanje energije – prenosi uopšteno mišljenje dijetetičar Ali Bandier i dodaje: – To može da se desi kao rezultat nedovoljnog napajanja vašeg tela tokom dana ili nedovoljnog odmora prethodne noći.

Stručnjaci se, takođe, slažu da potreba za slatkišima može da ukazuje na nedostatke esencijalnih hranljivih materija kao što su hrom, magnezijum, cink, vitamini B, proteini i zdrave masti.

– Proteini i masti obezbeđuju stabilan i trajni izvor energije, pružajući konzistentno iskustvo za razliku od skoka šećera (glukoze) – objašnjava dijetetičar Sara Olševski, što je ujedno razlog zašto se posle konzumiranja šećera često se osećate sitim samo kratko vreme, za razliku od vremena posle zdrave večere sa proteinima i povrćem zbog koje se osećate “puni” mnogo duže.

Što se tiče toga kako uočiti ove nedostatke hranjivih materija, ovo su znakovi na koje da obratite pažnju.

1. Nedostatak magnezijuma

Ako vaša potreba za nečim slatkim obično gravitira prema čokoladi, možda imate manjak magnezijuma.

– Istraživanja pokazuju da do 30 odsto stanovništva ima nedostatak magnezijuma, a želja za čokoladom je povezana sa nedostatkom magnezijuma – kaže Bandier.

2. Nedostatak vitamina B

Bandier takođe navodi nedostatak vitamina B (aka gradivni blokovi za zdravo telo) kao još jedan podmukli signal koji se krije iza žudnje za šećerom.

– Tijamin (B1), biotin (B7) i kobalamin (B12) su esencijalni vitamini za metabolizam glukoze. Ako vam nedostaje ovih vitamina B, vaše telo može imati problema sa razgradnjom glukoze za proizvodnju energije, što bi moglo da vas natera da žudite za više šećera i jednostavnih ugljenih hidrata nego što je vašem telu potrebno – ističe stručnjak.

3. Nedostatak cinka

– Cink je ključna hranljiva materija koja igra mnoge uloge u našim telima, uključujući pomaganje varenju, nervnoj funkciji i energetskom metabolizmu – kaže konsultant za ishranu Kelsi Kosta.

Kada je nivo cinka nizak, to može da dovede do poremećaja metabolizma, što može da izazove žudnju.

– Uključivanjem više hrane bogate cinkom u svoju ishranu – morski plodovi, leblebije, spanać, semenke bundeve i indijski orah – možete efikasno da kontrolišete želju za šećerom – naglašava Kosta.

4. Nedostatak hroma

Prema Kosti, hrom je esencijalni mineral u tragovima koji igra ulogu u metabolizmu glukoze i proizvodnji energije.

– Kada su nivoi hroma deficitarni, sposobnost tela da efikasno koristi glukozu iz hrane je narušena, što može da dovede do fluktuacija nivoa šećera u krvi – naglašava ona i dodaje da to može da izazove žudnju za slatkišima.

Umesto da se okrenete šećeru, pokušajte da nabavite hranu bogatu hromom, kao što su brokoli, sok od grožđa, beli luk, krompir i boranija, kako biste održali adekvatan nivo hroma u telu.

5. Nedostatak gvožđa

Ako ne dobijate dovoljno gvožđa iz izvora proteina kao što su meso, morski plodovi i živina, Bandier kaže da bi to mogao da bude razlog zašto se okrećete šećeru.

– Nedostatak gvožđa obično je povezan sa niskim nivoom energije, a kada vaše telo pati od niskog nivoa energije dovoljno dugo, žudite za šećerom za brzo povećanje energije. Ako ne jedete meso gvožđe možete da pronađete i u pasulju, suvom grožđu, kajsijama i spanaću.

6. Nedostatak omega-3

Dokazano je da omega-3 masne kiseline doprinose povećanju nivoa dopamina, baš kao i šećer.

– Istraživanja sugerišu da povećanje unosa omega-3 može da pomogne u smanjenju žudnje za šećerom koja dolazi iz vašeg mozga koji zapravo želi više dopamina. Jedan od najbržih načina da dobijete zdravu dozu omega-3 je da jedete više ribe, tačnije lososa, tunjevine, jezerske pastrmke, sardina i inćuna – kaže Bandier.

Kako obuzdati želju za šećerom?

Ako vam se želja javlja popodne (oko 15 časova), Bandier predlaže da svoj ručak obogatite hranljivim i izbalansiranim sastojcima proteina, masti i složenih ugljenih hidrata. To će vas duže držati zasitnim i provesti vas kroz popodne. Ako vam se želja za šećerom javlja noću (ponoćna užina), utvrdite da li ste jeli adekvatno tokom dana ili ste previše iscrpljeni.

Ne baš zabavna činjenica je da što više dodatnog šećera konzumirate – to više žudite za šećerom, tako da Olševski preporučuje da ograničite unos ove vrste hrane.

Takođe je ključno da ostanete i hidrirani, jer se žeđ ponekad može pogrešno protumačiti kao glad, što dovodi do žudnje.

– Ako ste zabrinuti zbog mogućih nedostataka hranljivih materija,multivitamin suplement sa mineralima bi mogao da bude odlična polazna tačka kako biste se osigurali da dobijate sve hranljive materije koje su vašem telu potrebne – zaključuje Olševski.

Kada je vreme da konsultujete lekara?

Želja za nečim slatkim tu i tamo nije razlog da se zabrinete, ali ako žudite za šećerom 24/7, to bi onda mogao da bude znak nečeg ozbiljnije.

– Ako ste isprobali različite strategije ishrane i načina života da biste smanjili želju za šećerom, ali ona i dalje postoji, možda bi bilo korisno da se konsultujete sa lekarom – savetuje Kosta.

To se naročito odnosi na one koji imaju porodičnu istoriju dijabetesa.

– Određena medicinska stanja takođe mogu da izazovu žudnju za šećerom, kao što su dijabetes tipa 2 ili sindrom policističnih jajnika. To takođe važi i za psihološke probleme poput depresije ili anksioznosti. Ako verujete da bi bilo koje od ovih osnovnih stanja moglo da vas dovede do preterane žudnje, veoma je važno da razgovarate sa medicinskim stručnjakom – zaključuje stručnjak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here