Pisac bestselera “Katedrala na moru” Ildefonso Falkones (60) otkrio je da mu je dijagnostifikoan rak tokom pisanja knjige “Pisac duše” i otkriva kako uspeva da se izbori sa tim.

 

Na početku knjige on je napisao da je posvećuje svima koji boluju od raka ali i onima koji se brinu o njima. Njihov život se menja, a Falkones je viđen nedavno u jednom hotelu u Madridu gde je pričao manje i tiše nego inače, a njegov izgled je odavao da se ne oseća dobro.

– Ja pišem moje romane iz ljubavi, strasti i emocija. Težim da budem i komercijalni i književni pisac, ali bih više voleo da me poznaju po ovom prvom. Ne trudim se nikoga da podučavam – rekao je Falkones.

Radnja njegove knjige “Katedrala na moru” (koja je prevedena na 33 jezika) dešava se u Barseloni koja za Falkonesa ima jak značaj.

– Barselona je fantastična i univerzalna za roman. Era modernizma koja je prikazana u “Pisac duše” je zaista neverovatna za razliku od “Katedrale”.

Sklon je mešanju epoha.

– Morate to da radite. U mojim romanima je to važno jer istovremeno uspeva da pomeri čitaoca, a likovi uspevaju da donesu univerzalnu strast.

Ostaje pitanje zašto je svoju bolest opisao u knjizi.

– To je stvarnost koja utiče na vas. Pisanje romana u tom stanju je zaista teško i kad to uspete kažete da je to veliki uspeh. Znaš da možeš umreti ali to se događa i drugima. Kad si bolestan imaš osećaj da si nepravedan prema drugima. U tugi i patnji uključujemo i one koji nam žele pomoći, zato knjigu posvećujem onima koji su bolesni ali i onima koji im pomažu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here