Sekopak” za reciklažu otpada dobio “Zelenu tačku

0

Srpske kompanije treba da sarađuju sa "Sekopakom": Oliver Dulić
 

Zahvaljujući tom ugovoru, "Sekopak" će imati pravo zastupanja simbola "Zelena tačka" na srpskom tržištu, a zadatak će joj biti da pomogne domaćim kompanijama da ispune zakonsku obavezu vraćanja u proces ponovnog iskorišćenja određenog procenta ambalažnog otpada koji plasiraju na tržište.

"Pro Europe" je panevropska organizacija koja okuplja 150.000 kompanija kroz evropske sisteme za ponovno iskorišćenje otpada, a "Zelena tačka" je njihov finansijski simbol, koji govori o tome da je za ambalažu, koja tu oznaku nosi, plaćena nadoknada za zbrinjavanje nakon upotrebe.
Kompanije na taj način delom finansiraju posao sakupljanja, sortiranja, reciklaže i ponovnog iskorišćenja ambalažnog otpada.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić, koji je istakao da dolazak "Zelene tačke" na srpsko tržište vidi kao veliki korak za Srbiju.

"Teško je zamisliti proizvode koji mogu da se izvoze iz Srbije, a koji nemaju simbol ‘Zelena tačka’", ocenio je on.

Dulić je pozvao kompanije da prepoznaju interes za saradnju sa "Sekopakom", kojeg je država licencirala za upravljanje otpadom i da ga ne doživljavaju kao "komercijalnu i ekonomsku kuću koja želi da trguje sekundarnom sirovinom".

Dulić je označio 2010. kao godinu u kojoj otpočinje organizovano upravljanje amablažnim otpadom u Srbiji.

Ministar je podsetio da će do 2014. godine oko 30 odsto ambalaže morati ponovo da se upotrebljava i da su potrebne ogromne investicije da bi se ona prikupila.

 

"Samo za upravljanje otadom na evropski način biće potrebno između 150 i 200 miliona evra investicija. Mi taj novac nemamo, ali on postoji u privatnim i evropskim fondovima, kod privatnih investitora i industriji", naglasio je on.

Predsednik organizacije "Pro Europe" Henri Mejerson je, govoreći o evropskim isksustvima u brizi o životnoj sredini, istakao da su 32 članice "Pro Europe" u prethodnoj godini uspešno iskoristile više od 30 miliona tona ambalažnog otpada, od čega je reciklirano preko tri miliona tona plastike.

 

"Sekopak" je kompanija koja je postala vodeći snabdevač usluga u oblasti upravljanja ambalažnim otpadom. Ona nudi svoje usluge pre svega srpskoj privredi i državi, lokalnim samoupravama i komunalnim službama.

U toku ove godine "Sekopak" je sklopio ugovore sa Leskovcem, Čačkom, Suboticom, Somborom i mnogim drugim gradovima o uvođenju sistema za upravljanje ambalažnim otpadom u njihovim opštinama.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here