EPA/Martin Divisek
Aljbin Kurti

Ambasadori Nemačke i Francuske na Kosovu, Jern Rode i Olivije Gero u zajedničkom intervjuu za RTK potvrdili su da postoji zahlađenje odnosa između vlade Kosova i Evropske unije.

Oni su preneli da su premijeru Aljbinu Kurtiju rekli da će, ako ne sluša savete svojih prijatelja – sam ići putem koji je odabrao.

Ambasador Rode je naveo da su nemački kancelar Olaf Šolc, predsednik Francuske Emanuel Makron i italijanska premijerka Đorđa Meloni pisali Kurtiju sa molbom da posluša njihov savet, što on – nije uradio.

– Nije dobro ići sam. Od 1999. godine smo uz Kosovo, a Nemačka je, takođe, dala podsticaj Prištini u Savetu Evrope. Kako Kosovo da ide napred ako imamo zahlađenje odnosa, koji moraju da se ponovo usklade – rekao je Rode.

Prema njegovim rečima, jasno je da dolazi do zahlađenja odnosa sa vladom Kosova.

– Mi postavljamo zahteve, a oni ih ne čuju, stoga nam je potreban državnik, a ne onaj koji sve vreme priča o ratu – rekao je Rode.

Ambasador Francuske Gero je rekao i da Kosovo treba da bude “praktičnije i konstruktivnije”.

– Verujem da bi vlada Kosova mogla više da nas sluša i da bude manje usamljena. Bili smo najbolji prijatelji i verujem da ćemo i dalje biti – rekao je Gero.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here