EPA/Sergey Dolzhenko
Vladimir Zelenski

Sjedinjene Američke Države će ostati bez sredstava za podršku Ukrajini u narednim nedeljama ako Kongres ne preduzme mere, saopštila je danas direktorka Kancelarije za budžet Bele kuće Šalanda Jang.

Ona je u pismu liderima Kongresa navela da je zabrinutost za nastavak američke podrške Ukrajini porasla je nakon višemesečnih sukoba u Kongresu oko vladine potrošnje, uključujući vojnu pomoć Ukrajini.

“Ne postoji magični lonac za finansiranje. Nestalo nam je novca, i skoro nam je ponestalo vremena”, upozorila je Jang.

Od 111 milijardi dolara koje je Kongres do sada odobrio za podršku Ukrajini, Ministarstvo odbrane je iskoristilo 97 odsto svog budžeta od 62,3 milijarde dolara za Ukrajinu, prema Beloj kući.

Stejt department je iskoristio 100 odsto od dobijenih 4,7 milijardi dolara za vojnu pomoć Ukrajini, prenosi Kijev independent.

“Ne možemo da dozvolimo Putinu da pobedi”, poručio je predsedavajući Predstavničkog doma američkog Kongreda Majk Džonson nakon što je nedavno izabran na tu funkciju.

Stejt department je zajedno sa USAID-om iskoristio 100 odsto od 27,2 milijarde dolara namenjenih za ekonomsku i civilnu bezbednosnu pomoć, što uključuje programe poput humanitarnog deminiranja.

“Ovi programi su isto toliko neophodni za opstanak Ukrajine kao i vojna pomoć”, rekla je Jang i dodala da je pomaganje Ukrajini da se odbrani i obezbedi budućnost kao suverene,demokratske i prosperitetne nacije, “u interesu nacionalne bezbednosti SAD”.

Prema njenim rečima, SAD sada “nemaju novca da podrže Ukrajinu u ovoj borbi a podršku koju Ukrajina dobija od SAD ne mogu da preslikaju drugi”.

Republikanci u Senatu zapretili su da će blokirati pomoć početkom novembra ukoliko ne budu donete bezbednosne rezolucije na južnoj granici SAD, što bi dovelo do sukoba sa demokratama.

Iako je američki predsednik Džozef Bajden 16. novembra potpisao zakon o privremenoj potrošnji, čime je izbegao predstojeće zatvaranje vlade, pitanje nastavka pomoći Ukrajini ostalo je nerešeno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here