Austrija priziva donatore

0

DOGOVOR: Sebastijan Kurc i Aleksandar Vučić

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc stupio je u kontakt sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem kako bi saznao kakva je pomoć je potrebna povodom poplava.
Kurc je srpskom premijeru, koji je zbog poplava otkazao posetu Beču, izrazio saučešće zbog žrtava i obećao podršku. On je ocenio da su Srbija i Bosna i Hercegovina suočene sa dramatičnom situacijom. Prema njegovim rečima, pokrenuta je koordinacija ministarstava unutrašnjih i spoljnih poslova Austrije kako bi pomoć bila što efikasnija.

Od šeika 10 miliona dolara
Najbliži saradnik šeika Mohameda bin Zajeda obavestio je predsednika Srbije Tomislava Nikolića da će Ujedinjeni Arapski Emirati uputiti Srbiji pomoć u iznosu od 10 miliona dolara.
Taj novac je namenjen za saniranje štete izazvane katastrofalnim poplavama, izjavila je savetnica predsednika Srbije Stanislava Pak – Stanković.

Kurc je podsetio da se spasilačke ekipe nalaze na terenu, kao i oko 50 vatrogasaca iz Beča i Donje Austrije, koji su prisutni i u Bosni i Hercegovini. Isto toliko vatrogasaca je stiglo iz drugih austrijskih pokrajina. Oni su sa stigli sa čamcima, vozilima za snabdevanje i pumpama.
Kurc se zahvalio na donacijama pojedinaca i nevladinih organizacija. Istovremeno je apelovao na sve koji žele da pomognu da se obrate Ministarstvu unutrašnjih poslova. Ministarstvo spoljnih poslova je ukazalo da su eksperti ubeđeni da će uskoro kritično da postane snabdevanje pijaćom vodom.
Evropski komesar za regionalni razvoj Johanes Han izjavio je u nedelju na Evropskom forumu Vahau da Srbija, budući da je kandidat za prijem u EU, može da koristi fond solidarnosti za elementarne nepogode.
Han je istakao da je EU aktivirala mehanizme civilne zaštite povodom teškog stanja usled poplava u jugoistočnoj Evropi. On se izjasnio za nastavak evropskih integracija na zapadnom Balkanu, ocenivši da je to korisno da bi se obezbedio i socijalni mir.
 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here