EPA/Jim Watson
Predsednik SAD Džo Bajden

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena imenovala je iskusnog diplomatu Marka Lamberta za najvišeg zvaničnika za politiku SAD prema Kini, preneo je danas Rojters.

Kako je navela britanska agencija, Lambert će zvanilno obavljati funkciju sekretara za Kinu i Tajvan, a biće i na čelu Kancelarije za koordinaciju poslova sa Kinom, tela neformalno poznatog kao Kineska kuća, koje je osnovano krajem prošle godine.

”On ima veliko iskustvo u radu na pitanjima vezanim za Narodnu Republiku Kinu, stvarajući usklađene politike sa našim saveznicima i partnerima i štiteći integritet međunarodnog sistema”, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Rojters je preneo, pozivajući se na neimenovanog visokog zvaničnika Stejt departmenta, da je Lambert ”u potpunosti uključen u misiju i mandat Kineske kuće”.

Kako navodi Rojters, malo je verovatno da će Lambertovo imenovanje promeniti ton politike Vašingtona prema Kini, ali bi trebalo da osveži funkcionisanje kancelarije koja je bila meta kritika zbog povećane uloge birokratije u, kako se navodi, veoma složen proces donošenja odluka.

Lambert je stručnjak za azijska pitanja koji je prethodno dva puta radio u američkoj ambasadi u Pekingu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here