pixabay.com

Vitamini i minerali u ovom voću pozitivno deluju na zdravlje i osiguravaju miran san.

San je ključan za zdravlje, dobro raspoloženje i normalno funnkcionisanje tokom dana. Nema goreg osećaja nego kad umorni legnete u krevet, a ne možete zaspati satima. Dobra vest je da ne morate trčati oko zgrade, brojati ovce, piti tablete ili buljiti u televizor. Dovoljno je pojesti – bananu.

Ovo voće bogato je kalijumom, magnezijumom, triptofanom (esencijalna aminokiselina), vitaminom B6, ugljenim hidratima, kao i vlaknima, a sve to može vam pomoći da zaspite. Naravno, uz ostale koristi koje ćete imati od svih vitamina i minerala.

Studije su pokazale da uzimanje 500 mg magnezijuma na dan može povećati proizvodnju melatonina, hormona čiji nedostatak ometa spavanje, te smanjiti nivo kortizola (hormona stresa). Esencijalna aminokiselina triptofan mora se dobiti spolja jer je telo ne proizvodi.

Osim hemijskih procesa u telu, koje potpomažu banane, one doprinose i osećaju sitosti zbog pektina koji sadrže. To će vam takođe pomoći da mirnije zaspite. Vrlo je bitno šta jedete pre spavanja jer to utiče kako na san tako i na varenje koja ga može omesti.

Ako hrana nije razgrađena pre spavanja, organizam će vreme koje treba trošiti na odmor trošiti na razgradnju hrane. Takođe, jedete li složene ugljene hidrate ili šećer pre spavanja, povišena glukoza u krvi će vas sigurno držati budnim.

Konzumacija banana ima i druge prednosti. Nije loše znati da vam mogu pomoći pri mršavljenju, jer sadrže samo oko 100 kalorija, a bogate su i antioksidansima. Takođe održavaju zdravlje creva i digestivnog sistema. Naime, prema studiji iz 2017. godine, monosaharid fruktoza iz banane pojačava proizvodnju kiselina potrebnih za zdravlje creva, piše Ordinacija.hr.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here