BAŠIĆ

0

 

Prema Đ. Janjatoviću, Bašića sa slavom Jovanjdan u Bosni, pored predaka naših čitalaca, bilo je samo u unačkoj oblasti (Vidovo i Vrtočka) i u Prijedoru. Ovi podaci se odnose na kraj 19. veka.

 

M. Filipović navodi podatak iz Pariževića, sa Glasinca, gde su bili nastanjeni Baše, odnosno Bašići, muslimani koji su nekad bili Konakovići. Interesantno je da je pravoslavno stanovništvo tog sela iz Crne Gore, iz plemena Banjana, gde je Jovandan (kao i u Pivi) najrasprostranjenija slava.

Dedijer, u "Hercegovini", navodi da je familija Bašice u LJubinju naseljena oko 1800. godine iz Budima Dola, u Crnoj Gori. Slave Mratindan. Svi Bašići u Hercegovini su muslimani i nastanjeni su od Rudina, preko Nevesinjskog polja do Mostara.

 

B E S P L A T N O

Istražite svoje poreklo

 

Poštovani posetioci sajta,

 

Ako želite da saznate odakle i otkad potiču koreni vaše porodice i kako je nastalo vaše prezime, “Vesti“ će vam to omogućiti – dovoljno je samo da pišete na našu e-mail adresu – redakcija@vesti-online.com

 

Osim osnovnih podataka o sebi – ime, prezime i adresa, potrebno je da navedete što više vama poznatih činjenica o svojoj porodici i zavičaju: OBAVEZNO odakle potiču vaši preci i koja vam je krsna slava, a zatim, ako je moguće, i u kojim krajevima su živeli i žive delovi vaše šire familije, da li su menjali prezime i kada. Možete tražiti podatke samo o jednom prezimenu – vašem sadašnjem ili, za žene, devojačkom.

 

Obilje podataka vam garantuje i sadržajnu priču o vašim korenima. Odgovore će vam davati naši saradnici mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić, stručnjaci za etnologiju i etimologiju.


Molimo Vas da imate strpljenja, jer našim saradnicima treba vremena da istraže vaše poreklo. Podaci do kojih oni dođu biće odmah postavljeni na odgovarajuće stranice na portalu.

 

Dedijer kaže da su se nekad prezivali Zubac, a kod mesta Rogače i Drežanj u Nevesinjskom polju stoji da su muslimani Bašovići poreklom od Bašića iz Perasta i da su pred Mlečanima prebegli ovamo pre dva veka. Slave Jovandan, a preslava su im "Nikoljice", verovatno letnji Nikoljdan. Tamo su izumrli, kako izvor kaže, a neki su se iselili u Dubrovnik. Bili su čuveni brodograditelji.

Budući da su posedi manastira Papraće bili u Hercegovini, sasvim je sigurno da Bašići potiču upravo iz južne ili Stare Hercegovine (Banjani, Piva, Drobak ili Bilećke Rudine), a da su se tu naselili kada je stanovništvo Boke iseljavano isled nadiranja Turaka u 15. i 16. veku. Mnogo verovatnije da je to bilo docnije u vreme Kandijskog rata, sredinom 17. veka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here