A. Cvetković
NAJBOLJE NA KRAJU: FA Svilen konac izveo "Vranjansku svitu"

Srpsko kulturno udruženje iz Ingolštata sa svojim folklornim ansamblom Svilen konac, organizovalo je 6. smotru folklora u svečanoj hali gradskog pozorišta u centru ovog bavarskog grada.

Uz domaćine je nastupilo još devet naših kulturno-umetničkih društava iz Nemačke, Austrije i Srbije – Kolo iz Minhena, Mladost iz Rozenhajma, “Sveti Sava” iz Augzburga, “Sv. Nikolaj Srpski” iz Ulma, Drina iz Augzburga, SKC Minhen, Srbija Brauanu, Kolo Frankfurt, AFA “Svetozar Marković” iz Kragujevca i prijatelji iz Ingolštata, grčko folklorno društvo Olimpija.

Svi učesnici, a i publika potvrdili su da je program bio prelep, da je ova proslava u Ingolštatu uzdigla nivo ovakvih manifestacija ne jedan viši nivo i da će ostati u pamćenju kao nezaboravan događaj.

To je potvrdila i Kristina Diederih, predstavnica Odseka za kulturu grada Ingolštata

– Srećna sam što sam bila prisutna i videla, šta jedno malo kulturno udruženje iz mog grada može da organizuje – izjavila Diederih.

Kroz igru, pesmu, glumu, recital i film svi u sali su koračali putevima naših korena i prošlosti. Uprava udruženja veoma se angažovala oko organizacije manifestacije i na kraju je sve bilo “kao iz bajke”. Gosti su na ulazu, kako naša tradicija nalaže, čekani pogačom, solju i domaćom rakijom, a program je lepom zdravicom otvorio glumac Nikola Stošić. Sve učesnike i sve goste pozdravio je i predsednik udruženja, Darko Agić. Poseban pozdrav upućen je generalnom konzulu, Božidaru Vučuroviću, svešteniku Miloradu Jovanoviću i Kristini Diederih. Među gostima su bili predstavnici KUD “Karađorđe” iz Berna, KUD Srbija iz Braunaua, Kluba Jugoslovena iz Hercogenauha, prijatelji iz Nirnberga i sponzori.

Pesma “Domaćine” koju je izvela Anastasija Dašić glasno se orila kao dobrodošlica svima u teatru. Potom su viđene prelepe koreografije iz raznih srpskih krajeva u izvođenju svih društava. Drugi blok počeo je monologom glumca, Nikole Stošića koji nas je na duhovit načini podsetio gde su naši koreni. Njegove reči su potkrepljene tačkom koja je usledila. Folkolraši domaćina izašli su u nošnjama iz svih krajeva odakle potiču. Šarenilo na bini. Narodna nošnja Vojvodine, Šumadije, jugoistoka Srbije, Kosova i Metohije, Republike Srpske, Korduna, Slavonije i Like, Crne Gore.

Poslednja tačka pripala je domaćinima koji su fantastično odigrali “Vranjansku svitu”. Dobili su glasan aplauz i vraćali se na bis pred oduševljenu publiku.

Druženje je nastavljeno do kasno u noć. Retko koji gost je ostao da sedi kada je zasvirao bend Šampioni iz Novog Sada. Oduševili su i prijatelje Grke kada su otpevali pesmu na njihovom jeziku.

Radmila Agić, konzul Vučurović i Tatjana Hot, koordinatorka dopunske nastave
Đaci dopunske nastave
Mila i Suzana Radulović

ŠARENILO NA BINI: Nošnje iz raznih krajeva

Filmom kroz zavičaj

Omladinci iz folklornog ansambla Svilen konac napravili su prelep film koji su nazvali “Kroz zavičaj”. Učestvovao veći broj članova, a u filmu koji na Jutjubu već ima više hiljada pregleda Milan Rastovac, Tijana Radovanović, Valentina Tošić i Anđela Agić spojili su tradiciju i prošlo vreme. Oni su napravili pravo malo remek-delo u kojem su prikazali narodne nošnje, običaje i lepotu naših krajeva.

Anđeoski glasovi

Kulturno humanitarno društvo Kolo iz Frankfurta, prvi put je učestvovalo na smotri u Ingolštatu i odmah zablistalo svojim nastupom. Publiku su posebno oduševile sestre Mila i Suzana Radulović pesmom “Rasti, rasti moj zeleni bore”.

Hvala Vuku za azbuku

Na binu su izašli i đaci dopunske škole na srpskom jeziku sa nastavnicom, Aleksandrom. Njihova tačka nazvana je “Hvala Vuku za azbuku”. Nastavnica je pročitala kratak tekst i prisutnima objasnila šta je to u stvari azbuka i odakle potiče, a đaci su recitovali pesme o Vuku Stefanoviću Karadžiću.

Gosti iz Šumadije

Ove godine, a slučajno i dvadesete jubilarne godine pobratimstva Ingolštata i Kragujevca, započeta je saradnja Srpskog kulturnog udruženja i Akademskog folklornog ansambla “Svetozar Marković”, Studentskog kulturnog centra iz Kragujevca, koja treba da se nastavi uzajamnim posetama u budućnosti. Gosti iz Kragujevca oduševili su brojnu publiku savršenim izvođenjem spleta igara iz Šumadije kao i igrama Kosovskog Pomoravlja uz pratnju svog akustičnog orkestra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here