Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prema Henley Passport Indeksu za 2023. Australija ima šesti najmoćniji pasoš na svetu, poziciju koju deli sa Mađarskom i Poljskom.

Australija je već 18 godina među prvih deset zemalja, a do sada je bila na osmom mestu, ali od prošle godine je dobila još jednu destinaciju u koju može da se putuje bez vize.

Indeks rangira pasoše sa jednostavnim bodovnim sistemom, gde se daje jedan bod za svaku zemlju u koju je dozvoljeno putovanje bez potrebe za vizom ili odobrenjem druge vlade pre odlaska.

Koji je najmoćniji?

Na prvom mestu je Singapur, čiji pasoš omogućava putovanje bez viza u 192 zemlje. Ranije je Japan bio na prvom mestu, u periodu od 2018. do 2023.

Nemačka, Italija i Španija dele drugo mesto sa 190 bezviznih destinacija, dok Japan sada deli treće sa šest zemalja – Austrijom, Finskom, Francuskom, Luksemburgom, Južnom Korejom i Švedskom.

Na dnu liste je Avganistan, čiji građani mogu da putuju u samo 27 zemalja bez vize.

Koliko se čeka?

Ministarstvo spoljnih poslova i trgovine (DFAT) ohrabruje sve koji planiraju da putuju u narednih šest meseci da se prijave ili obnove pasoš sada, ako je potrebno.

Čak i ako planirate da koristite uslugu prioritetnog pasoša, potrebno je najmanje šest nedelja.

Bilo je izveštaja o značajnim kašnjenjima u obradi zahteva i obnove australijskih pasoša nakon što su međunarodne granice ponovo otvorene nakon ograničenja kovida.

Međutim, ta kašnjenja su se smanjila do marta 2023. godine, kada je savezna vlada saopštila da je prosečno vreme čekanja na pasoše palo sa 50 dana na nešto više od nedelju dana.

Koliko brzo se dobija?

Plaćanjem naknade za prioritet, trenutno je 237, umesto dosadašnjih 225 dolara, za bržu uslugu, prijave se obrađuju u roku od dva radna dana. Potrebno je dostaviti zahtev za pasoš u Australijskoj pošti.

Međutim, opcija je dostupna samo za kvalifikovane kandidate.

Svako ko je izgubio ili su mu ukradena dva pasoša u poslednjih pet godina, ili kome je teško da dokaže svoj identitet, nema pravo da plati taksu za prioritetnu obradu. Isto važi i za decu koja nemaju punu dozvolu roditelja za svoju prijavu.

Neko kome je hitno potreban pasoš iz „saosećajnih ili ubedljivih razloga“ može da pozove APO da zakaže sastanak u njihovoj lokalnoj kancelariji.

Novi pasoš i razlike?

DFAT je objavio pasoš sledeće generacije Australije, seriju R, koji je počeo da se primenjuje u septembru 2022. i sada čini sve novoizdate pasoše.

DFAT je rekao da je ovo sigurniji pasoš od P serije, koja je model pasoša Australije od 2014.

– Serija R ima stranicu sa fotografijama visoke bezbednosti napravljena od slojevite plastike, što čini pasoš težim za falsifikovanje i manje podložnim oštećenju. Stranice za vize prikazuju 17 kultnih australijskih pejzaža u spektakularnoj pravoj boji – rekao je DFAT.

Novi pasoš treba da zaštiti identitet vlasnika pasoša i lične podatke prema najvišim mogućim standardima.

Ima više bezbednosnih funkcija za sprečavanje falsifikovanja i identifikaciju krađe.

Da li treba da zamenite stari pasoš?

Ne, vaš pasoš će i dalje biti važeći i veoma je bezbedan dok ne istekne. Međutim, važno je da proverite uslove za ulazak u zemlju u koju putujete.

Mnoge strane vlade zahtevaju od putnika da nose pasoše sa rokom važenja najmanje šest meseci nakon planiranog boravka.

Zašto se zove “R serija“?

To je prvo slovo u broju dokumenta (broj pasoša).

Da li novi pasoš košta više?

Ne. Takse su iste kao za stari pasoš. Za standardni pasoš odrasle osobe sa važenjem od 10 godina koštaće 308 dolara.

Mogu se primeniti dodatne naknade za prioritetnu obradu, naknade u inostranstvu i druge usluge identifikacije dokumenata.

Gde se traži viza?

Australijski pasoš omogućava putovanje bez viza do 186 destinacija. S druge strane postoji 40 ​​destinacija za koje je Australijancima potrebna viza pre polaska. Većina njih (24) je u Africi, iako postoji i sedam azijskih nacija, uključujući popularnu turističku destinaciju Vijetnam.

Ime kralja Čarlsa III u pasošu

DFAT je rekao da sa ime novog kralja u početku neće spominjati na stranici generalnog guvernera, ali će se kralj Čarls III pre ili kasnije pominjati u australijskim pasošima.

– Postoje dugi rokovi za izradu praznih pasoša, a stranice za više od milion R serije su već odštampane pre smrti Njenog Veličanstva Kraljice. Potrošićemo postojeće zalihe pre izdavanja pasoša sa revidiranim tekstom koji odražava pristupanje Njegovog Veličanstva kralja Čarlsa III – rekao je DFAT.

U julu je Ujedinjeno Kraljevstvo počelo da štampa pasoše u kojima se po prvi put pominje „Njegovo Veličanstvo“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here