Tanjug/AP
Entoni Blinken

SAD privremeno obustavljaju pružanje određenih programa inostrane pomoći koje koristi vlada Nigera, ali će nastaviti da daju humanitarnu pomoć i pomoć u hrani, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Blinken je rekao u petak da pružanje pomoći SAD vladi Nigera zavisi od demokratskog upravljanja i poštovanja Ustava.

“Ostajemo posvećeni podršci narodu Nigera da im pomognemo da sačuvaju svoju teško stečenu demokratiju i ponavljamo naš poziv za hitnu obnovu demokratski izabrane vlade Nigera”, istakao je Blinken, preneo je Rojters.

Niger je ključni partner Vašingtona u borbi protiv islamističkih pobunjenika koji su ubili na hiljade ljudi i uticali na raseljenje miliona.

Američko vojno osoblje je obučavalo lokalne snage za borbu protiv militantnih grupa.
Vojna hunta je, međutim, zbacila demokratski izabranog predsednika Nigera Mohameda Bazuma i njegovu vladu 26. jula, zbog čega su ministri odbrane Zapadne Afrike izradili plan za vojnu akciju ukoliko se u Nigeru ne vrati demokratska vlast do sutra.

2 COMMENTS

  1. Какав план?Ако се ви умјешате…рат ће бити годинама.

  2. Nece uci u Niger jer su u sustini kukavice. Plase se ..a i izbori su na pragu. Blinken lupeta o pomoci. Nikog vi ne pomazete ako nema vasih interesa tamo. A interes su dzabatela rudna bogatstva. Niger mora da promeni zakone i povecarudnu rentu na 50:50. A ne kao do sada 95:5%…znaci Nigerijci dobijaju 5% od svog bogatstva. Tako je i kod nas za litijum i druge rude. Nama ostaje par orocenata a strancima kajmak. Ne damo!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here