Tanjug
Aleksandar Bocan-Harčenko

Rusija neće dozvoliti da se Kosovo pridruži Ujedinjenim nacijama, tako da nema šanse da se ovaj cilj ostvari, izjavio je danas ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

– Naravno, Rusija neće dozvoliti prijem Kosova u UN, što je, u stvari, ključni cilj Zapada, Prištine i njenih zapadnih sponzora. Imajući u vidu stav Rusije o nepriznavanju Kosova, naše prihvatanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i našu podršku Beogradu, ovaj cilj je apsolutno nedostižan – rekao je on na sastanku međunarodnog diskusionog kluba “Valdaj”, prenosi TASS.

On je, međutim, primetio da je usred antiruskih sankcija Zapad uspeo da promoviše “proceduru prijema Kosova u Savet Evrope”.

Prema rečima ruskog diplomate, to bi bilo nemoguće u periodu kada je Rusija bila članica te organizacije.

– Sada su to uradili. Procedura je u toku. U principu, treba pretpostaviti da će Kosovo postati član Evropskog saveta i Zapad će to smatrati svojevrsnim iskorakom u procesu međunarodnog priznanja Kosova ili formalizacije ovog priznanja i njegovog naknadnog prijema u međunarodne organizacije – rekao je on.

Bocan-Harčenko je ranije naveo da podrška Komiteta ministara Saveta Evrope aplikaciji za članstvo Kosova otkriva degradaciju te organizacije i dokazuje da je u potpunosti kontrolišu Vašington i Brisel.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here