Tanjug/AP
Skup povodom godišnjice "Oluje"

Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe u zločinačkoj akciji “Oluja”, obeležen je u Busijama.

Na počerku je bila služba patrijarha Porfirija.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje skupu, kao i ministri Vlade Srbije predvođeni premijerkom Anom Brnabić.

U Busijama su i lideri Srba iz Crne Gore, vođe Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i predstavnici Srpske liste sa Kosova i Metohije.

– Sabrali smo se ovde u ime Božje, da se pomolimo Isusu Hristu da u svoje naručje primi sve nevino nastradale u avgustu 1995. godine, i ne samo tada, nego i pre toga, još od zadarske Kristalne noći – poručio je patrijarh Porfirije.

Porfirije je podsetio i na ustaške zločine iz Drugog svetskog rata, od Gline do Jasenovca, kao i na reči svetog Vukašina iz Klepaca: “Samo ti dijete radi svoj posao”, te objasnio da je to paradoksalni primer pobede žrtve.

On je rekao da je mnogo puta bio u Dalmaciji i da je zavoleo tu zemlju.

– Malo gde mi je nebo bilo blizu kao tamo – rekao je.

– Bio sam u Dalmaciji. Upoznao sam čestite Srbe, ali i Hrvate. Oni su vekovima upućenu jedni na druge, zajedno živeli, postajali srodnici, ali i imali nesporazume. Siguran sam da i vi delite moje iskustvo zato se pitam – ko je dobitnik vašim progonom? Ostala je pusta zemlja, Bog je izneveren i to kako. Znam da ste ovde svili gnezdo, ali da ste srcem i dušom u vašoj Dalmaciji – rekao je patrijarh Porfirije.

– Osmi put okupljeni da pamtimo ono što se desilo našem narodu u zločinačkoj akcji “Oluja”, kada je oko 2.000 civila stradalo. Okupljeni ovde da pamtimo, a ne da se samo sećamo. Ako se sećamo to je onda samo ponekad – poručio je Milorad Dodik i dodao:

“Naš narod je stradalnički. Slušam ovde reči Franje Tuđmana: ‘Treba učiniti takav udarac da Srbi nestanu’. Da li bi ijedan srpski političar to mogao da izgovori?”.

Prema njegovim rečima, Hrvati su bili podržani od američkih struktura.

– Dokaz da nisu uspeli smo mi ovde – dodao je.

Obraćanje Vučića

– Hvala vam što pokazujemo koliko volimo svoj narod i da nećemo da zaboravimo kroz šta su morali da prođu. Nečija jasna namera da Srba u Hrvatskoj više nema – kazao je na početku predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Danas, kada ponovo podsećamo sebe, osmi put, na ono što se dogodilo avgusta 1995. godine, na užasan pogrom, proterivanje više od 250 hiljada Srba, na egzodus i etničko čišćenje, mi, istovremeno, i konačno, podsećamo sebe na to ko smo, šta smo, odakle smo i kuda idemo. Govorimo o našem identitetu, u koji su, zauvek, ugrađene kolone na traktorima, zbegovi, ubistva na Petrovačkoj cesti, i nečija jasna namera da Srba u Hrvatskoj više nema. Govorimo o onom identitetu, u koji su ugrađeni, večno, i Jasenovac, Jadovno, svaka jama, svaki malj i svaka kama koji su bili posledice iste te politike, istrebljenja Srba, nekih pedeset godina ranije – rekao je predsednik.

On kaže da smo naučili zahvaljujući istoriji koju smo zapamtili, ugradili je u sebe, da se ona, kako je rekao jedan veliki pisac, možda ne ponavlja, ali se svakako rimuje.

– I danas obeležavamo jedno od njenih rimovanja, ono u kojem se, posle pola veka, reč malj rimovala sa rečju metak, i reč kama, sa rečju bomba, i reč istrebljenje, sa rečju proterivanje. Obeležavamo rimovanje reči dr Puka, ustaškog ministra pravde, koji je u julu 1941. godine Srbima poručio: “Ili se uklonite milom iz naše domovine, ili ćemo vas iseliti silom”, sa rečima dr Tuđmana, iz jula 1995. godine: “Srbe treba tako snažno udariti da praktično nestanu” – rekao je predsednik.

I jesu, Srbi iz Hrvatske, bar iz njihovog ugla, gotovo i praktično nestali, podsetio je Vučić.

– Iseljeni su, prognani, oterani, da ne pričamo o masovnom pokrštavanju i fizičkom istrebljenu tokom Drugog svetskog rata. Republika Hrvatska ovaj datum naziva i proslavlja kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti. Pobede nad kim? Nad dobrim i skromnim ljudima, nad građanima Knina, Otočca, Gračaca, Korenice, Obrovca, Vojnića, Petrinje, Vrginmosta, Dvora, Plaškog i Slunja i nad čestitim domaćinima i zemljoradnicima u selima Like, Severne Dalmacije, Banije i Korduna – rekao je predsednik.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here