Tanjug/AP
Žosep Borelj

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da neke države zapadnog Balkana koje pretenduju na članstvo u EU nemaju sjajne rezultate kada se radi o spoljnoj i bezbednosnoj politici EU, kao i sankcijama prema Rusiji.

– Imamo odvojeni sastanak sa ministrima sa zapadnog Balkana kako bi pokazali koliko nam je važan region i kako bi razgovarali o nedavnim predlozima Evropske komisije za proširenje i insistirali na potrebi za daljim usklađivanjem spoljne politike. Neke države namaju baš sjajne rezultate kada je u pitanju usklađivanje sa našom spoljnom i bezbednosnom politikom i sankcijama – rekao je Borelj.

Podsetimo, sastanak ministara spoljnih poslova Evropske unije i Zapadnog Balkana biće održan u Briselu, a teme sastanka će biti zajednički bezbednosni izazovi, saradnja po pitanju spoljne i bezbednosne politike i učešće na predstojećim događajima na visokom nivou.

Sastanku će predsedavati visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, učestvuju ministri zemalja EU i šefovi diplomatije Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije.

– Evropska unija računa na buduće članice kada je reč o ujedinjenom odgovoru na trenutne geopolitičke izazove kroz solidarnost i blisku saradnju – navela je evropska služba za spoljne odnose na društvenoj mreži „X“.

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je da Zapadni Balkan ne sme biti ostavljen „po strani“.

Ona je ocenila da je to „geostrateška neophodnost“.

– Imamo dobru priliku da do 2030. EU bude interno spremna i da države koje pregovaraju da postanu članice sebe dobro pripreme – rekla je Fajon.

Nemačka ministarka spoljih poslova Analena Berbok izjavila je da ne sme biti „sivih zona“ za mir i bezbednost u Evropi.

– Na berlinskoj konferenciji jasno smo ukazali da je proširenje ne samo geopolitičko pitanje, nego da osnažuje Evropsku uniju – rekla je ona.

2 COMMENTS

  1. KOJE TUTORSTVO SAD NAD SVETOM?

    Visoki predstavnik EU Žozep Borel zahteva od Zapadnog Balkana da uvede sankcije Rusiji, a ne pita se šta su oni postigli uvođenjem sankcija Rusiji zbog oslobađanja ruskog naroda u Ukrajini od tortura i ponidaštavanja ljudskih prava nad njim. Rusija nije mogla da dozvoli uništenje ruskog naroda u Ukrajini. Od 2014. godine taj narod je uništavan uz gladi, jadi i bedi, a to Rusija nije mogla da prenebregne da mu narod u Ukrajini ponestane i da Rusku crkvu unište ukrajinci uz pomoć zapadnih aždaja. I šta se desilo? Rusija napredovala ekonomski, umesto da nestane, okupila protivnike amerikanaca u Briksu, a pri tome Evropa propada, energenti uvećavaju cenu u korist SAD i ameri ih snabndevaju energentima skupljim više od pet puta. To im je neka prate SAD i pate za jeftinijem životu. Iz ovoga sledi da Zapadni Balkan treba da beži od proameričke politike EU, a kada pukne, videće se ko je bio u pravu. SAD je izazvao iznad sto ratova u svetu od Drugog svetskog rata i našla ekonomsku svoju opravdanost. Prst na čelu!

  2. Господине Борељ, нема разлога за нервирање…када следеће године, после избора у ЕУ, будете весели пензионер, дођите у туристичку посету Србији, обећавамо вам одличан провод…Србија је на Балкану – била и биће…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here