Braun: Kinezi, ne ubijajte Britance!

0

 

Britanski premijer Gordon Braun shvata koliko je težak zadatak pred njim – mora da se pokaže kao važan pred zvaničnicima najmnogoljudnije zemlje na svetu, zemlje koja ima najveći privredni rast na svetu i zemlje koja se ne boji ni Amerikanaca
 

 

Akmal Šaik, za koga porodica i prijatelji tvrde da ima bipolarni poremećaj, uhapšen je 2007. u Urumkiju, gradu na zapadu provincije Ksinđijang, sa četiri kilograma heroina. Oni koji lobiraju za njegovo oslobađanje tvrde kako je bio preveran da ponese drogu. Godinu dana posle hapšenja Šaik je osuđen na smrt, a njegov slučaj sada razmatra Vrhovni sud Kine. Ako presuda bude potvrđena, Šaiku verovatno sledi brza egzekucija.

 

Zbog toga premijer Braun i njegov sekretar inostranih poslova Dejvid Miliband pokušavaju da utiču preko Binguoa da Kina bude blaga u osudi gorepomenutog Britanca.

 

"Premijer je bio šokiran i uznemiren kad je otkrio da je smrtna kazna u Kini nametnuta britanskom državljaninu Akmalu Šaiku potvrđena, bez pravog razmatranja njegovog mentalnog zdravlja. I dalje imamo ozbiljne briga za dobro gospodina Šaika u zatvoru", rekao je portparol britanskog Foren ofisa.

 

U sapštenju Foren ofisa se dodaje i da je ambasada Velike Britanije u Kini pisala predsedniku Huu Đintaou o ovom slučaju, kao i da se premijer Braun založio kod Đintaoa da svi faktori u vezi sa optužnicom budu razmostreni i, ako tužba propadne, da Šaiku bude garantovana milost.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here