Britanija: Mi ne bi, ali smo morali da hapsimo Ganića

0

Ne upravlja radom sudova i tužilaštva: Kris Brajant

"Pravosudni organi, koji su u potpunosti nezavisni od Vlade, sprovode svoje nezavisne pravne aktivnosti u skladu sa zakonom. Velika Britanija ceni svoje odnose sa BiH, te zdušno podržava njena nastojanja ka budućem članstvu u EU. Baš se ove sedmice raspravljalo o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa jednoglasnom podrškom u Odboru. Ja sam vodio tu raspravu", rekao je Brajant.

Odgovorajući na niz primedbi upućenih britanskoj vladi u vezi sa pritvorom Ganića, Brajant je naglasio dva fundamentalna ustavna principa: pred zakonom je svaka osoba jednaka, bez obzira na nacionalnost ili značaj, kao i to da je krivični sistem pravosuđa Velike Britanije u potpunosti nezavisan od vlade ili političkog uticaja, saopšteno je Srni iz Ambasade Velike Britanije u BiH.

"Velika Britanija izuzetno ozbiljno shvata svoje obaveze prema stranim državljanima u pritvoru. Mi smo po hitnom postupku i detaljno razmotrili primedbe, te mogu potvrditi da je Ganić uhapšen na aerodromu Hitrou u ponedeljak poslepodne. Ambasador BiH bila je sa njim tokom hapšenja", rekao je Brajant.

Zatvor Vendsvort u kojem se trenutno nalazi Ejup Ganić

 

On je potvrdio da je Ganić u zatvor Vendsvort stigao u ponedeljak uveče nakon što je vreme za posete zatvoru završeno.

"Prva konzularna poseta Ganiću je dogovorena za sredu u 18.15. Međutim, zbog kašnjenja u dolasku u zatvor zvaničnika Ambasade, poseta nije bila moguća u skladu sa pravilima zatvora. Termin za posetu je odmah ponovo dogovoren, te je poseta obavljena u četvrtak ujutro. Sin i ćerka Ejupa Ganića su ga takođe posetili u četvrtak, a naredna poseta porodice je zakazana za nedelju", rekao je Brajant.

On je dodao da je prvo saslušanje za puštanje Ganića uz kauciju održano u sredu 3. marta, a saslušanje po žalbi na prvu odluku o puštanju uz kauciju održano je pred Višim sudom jutros, te je odgođeno.

"Nastavljamo da razmatramo dalje stavke u vezi sa navodima o pristupu zvaničnika Ambasade i advokata Ejupu Ganiću. Ozbiljno pristupamo ovim navodima i u tome blisko sarađujemo sa bosanskohercegovačkim vlastima", istakao je Brajant.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here