Cela Makedonija prikuplja pomoć

0

Makedonija se mobilisala u sakupljanju i slanju pomoći za SrbijU (Ilustracija)

Tri autobusa sa dobrovoljcima iz Makedonije učestvovalo je u borbi za spas Šapca, a oni koji su ostali organizovali su se preko socijalnih mreža.

 

Na njihov apel za pomoć Srbiji odazvalo se na hiljade ljudi i na najprolaznijim mestima u gotovo u svim većim gradovima Makedonije donosili su hranu, vodu, ćebad, odeću i obuću, hranu za decu, pelene i sredstva za higijenu.

 

U akciju se uključio i Crveni krst Makedonije, brojne firme i privatni preduzetnici, kao i razne organizacije i udruženja građana. Svoju humanost su pokazali i poznati makedonski muzičari koji će održati koncert, a sav prikupljeni novac će poslati u ugrožena područja Srbije.

Novi konvoj od četiri 20-tonska šlepera s prikupljenom pomoći doniranom od građana, institucija, opština, privatnih kompanija, nevladinih organizacija i udruženja krenuo je u ponedeljak za Srbiju.

 

U centralnom magacinu Crvenog krsta u Skoplju smešteno je oko 20 tona hrane, 10 tona sredstava za higijenu, 60.000 litara vode, 1.000 ćebadi, tona hrane za bebe, tri tone mleka, 10 tona odeće i 1.000 pari cipela, a putem telefonskih donacija obezbeđeno je više od 60.000 evra.

 

Zahvalnost Ambasade

Vladi i građanima Makedonije zahvalila se ambasadorka Srbije u Skoplju Dušanka Divjak Tomić koja je rekla da je ova humanitarna akcija bila više nego impresivna.

– Još toliko se nalazi i u opštinskim organizacijama Crvenog krsta u gradovima širom Makedonije – kaže Sait Saiti, generalni sekretar Crvenog krsta Makedonije, koji je već za sredu i petak najavio slanje najmanje još po dva šlepera.

Iz Skoplja je helikopterom otišla četa Jedinice za specijalne zadatke Tigrovi, obučena za spasavanje i pomoć u kriznim situacijama. Pre njih, u Srbiju je otišla grupa vatragasaca iz Skoplja s agregatima, pumpama, vrećama za pesak, čamcima i drugom opremom.
Humanim ljudima priključile su se i nacionalne televizije. Tako je TV Kanal 5 ceo dan u otvorenom programu pozivao građane da doniraju, a u toj televizijskoj stanici otvoren je i punkt za prikupljanje pomoći.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here