Ćirićev štampač ulazi u škole

0

Ćirić sa štampačem na Cebitu u Hanoveru

 

Ćirićev štampač je prilagođen za škole i fakultete, a knjiga koju su napravili nije samo pratilac njegovog printera, već je i opšte školsko gradivo iz domena trodimenzionalnih printera. Posle finansija, Dejan je u Getingenu diplomirao ekonomiju, a njegov diplomski rad odnosio se na temu unapređivanja privrednog poslovanja novim tehničkim dostignućima.

Naš mladi stručnjak godinama je pratio razvitak trodimenzionalnog printera, a poređenjem Amerike i Nemačke došao je do zaključka da će i Nemačka morati "agresivnije" da krene putem "nove proizvodne revolucije", kako su u Americi nazvali trodimenzonalnu tehniku.

 

Patent: Ćirićev štampač za školsku nastavu
 

– U Americi trodimenzionalni printer uveliko ulazi u škole i na fakultete, dok Nemačka u tom pogledu još nije ozbiljnije krenula stopama kolega iz SAD. Mi smo tu videli svoju šansu i konstruisali smo printer koji je cenom i tehničkim svojstvima prilagođen školama i obrazovnim ustanovama – kaže Ćirić, šef firme Fabmaker koja već uspešno proizvodi printer E1.

 

Cena je bitna

– Naš printer E1, osim tehnički, školama je prilagođen i cenom, a cene bitno utiču na plasman, osobito ako su potrebne školama koje finansira država. Na tržištu ima mnogo printera po ceni od 10.000 do 20.000 evra, ali naš košta samo 2.600 evra – kaže Ćirić, čiji će printer po svemu sudeći ući prvo u škole u Getingenu i Braunšvajgu.

– Pre realizacije svog printera E1 sarađivao sa više stručnjaka i institucija koje se bave ovom tehnikom i posle studioznog višegodišnjeg rada sa grupom stručnjaka svoje firme Fabmaker na tržište je preko noći izbacio printer koji će, uverena sam, uskoro naći mesto u svim nemačkim školama i obrazovnim ustanovama – kaže Petra Festerman, koautorka knjige "Fabucation 3D- Druck in der Sćule".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here