Histeriju u glavnom gradu Bosne i Hercegovine izazvalo je predstavljanje filma “Heroji Halijarda” srpskog reditelja Radoša Bajića u okviru programa Sarajevo film festivala (SFF).

Za deo političara, novinara i aktivista ovaj potez organizatora je sraman jer su prikazali delove filma čija radnja govori o tome kako su američke pilote spasle četničke jedinice na teritoriji Srbije i BiH tokom Drugog svetskog rata. Iako film nije u celosti prikazan, već samo pojedini inserti, uz obraćanje producenta Nedeljka Bajića, to je bilo sasvim dovoljno za burne reakcije čija je suština da su “usred Sarajeva četnici prikazani kao pozitivci”.

Pretnje gradonačelnice

Osude su uglavnom usmerene prema organizatorima SFF-a koji, kako saznajemo, nisu uopšte znali šta je tema filma “Heroji Halijarda”, čija je promocija prikazana u okviru posebnog dela programa nazvanog “Cinelink Drama Shonjcase Telekoma Srbija”. Kada se ispostavilo da je reč o ratnoj drami koja se bavi akcijom “Vazdušni most” odnosno operacijom “Halijard” tokom koje je sa teritorije Jugoslavije, u režiji četnika, spaseno na stotine američkih pilota, nastao je pravi haos.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju “Vesti” koje će se u četvrtak 17. avgusta naći u prodaji.