Pixabay.com

Kafa je veoma popularno piće u kome svakodnevno uživaju hiljade ljudi. Iako je većina konzumira da bi se probudila ujutru, postoje i neke druge prednosti omiljenog toplog napitka.

– Neke studije su pokazale da kofein može da ubrza metabolizam za oko tri do 11 odsto, a što je metabolizam brži, lakše je sagoreti masti i izgubiti težinu – rekao je stručnjak za ishranu Dejvid Viner.

Međutim, kafa neće biti dovoljna da se oslobodite centimetara u struku.

– Morate da uključite kardiovaskularne vežbe, trening snage i zdravu, hranljivu ishranu u bilo koji plan mršavljenja kako biste mogli da smršate na zdrav i održiv način – primetio je on.

Jedna studija, objavljena u časopisu „Critical Reviews in Food Science and Nutrition“, analizirala je 13 ispitivanja koja su ispitivala vezu između konzumiranja kafe i gubitka težine kod više od 600 učesnika. Što se više kofeina konzumira, to je veće smanjenje indeksa telesne mase, masnog tkiva i težine.

Međutim, postoje i studije koje su pokazale da oni koji konzumiraju kofein imaju veći indeks telesne mase i probleme sa spavanjem, a kada je u pitanju gubitak kilograma, san je jedan od najvažnijih faktora za postizanje rezultata, prenosi Index.hr.

– Ako ne pijete kafu, nema smisla da pređete na kofeinsku naviku u nadi da ćete smršati – zaključio je Viner.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here