Dečja radionica za lepši život

0
Đaci na druženju sa svojim nastavnicima
 

Profesori mr Miško Jovanović, Jasna Radojičić, Katarina Koraja, Tatjana Marković i Vanaja Nimalakumar su pozdravili učenike na svom maternjem jeziku i objasnili kako će izgledati ova radionica i veselo druženje.

To je izazvalo veliko interesovanje među učenicima, pošto su neki od njih čuli po prvi put strani jezik. Učenici su se prvo predstavili i upoznali, a zatim su dobili liste sa rečima na nemačkom, srpskom, portugalskom i tamilskom: Nova godina, Deda Mraz, poklon, jelka, ukras, škola, prijateljstvo, mir, solidarnost, ljubav, razumevanje, zajednica i sreća. Đaci su tumačili značenje ovih reči i zbog čega su one važne. Zatim je svako od njih izvukao po jednu karticu na kojoj su pisale pomenute reči, a zadatak je bio da pronađu odgovarajuću reč na svakom od jezika. To je bio veoma interesantan i zabavan zadatak i učenici su se uz timski rad trudili da nauče i protumače neke nove reči na drugom jeziku. Cilj je i bio da međusobno sarađuju, pomažu jedni drugima i uspešno izvrše zadatak. Kada je zadatak bio urađen, svi su bili zadovoljni kako time što su nešto novo naučili na drugom jeziku, tako i saradnjom i negovanjem prijateljstava koja ne poznaju jezičke barijere.

Druženje uz balone
 

Drugi deo radionice je bio osmišljen tako da se učenici zabave uz plesne korake i Novogodišnje dečje pesme iz različitih delova sveta. Profesori su pokazivali pokrete, a đaci su ih rado ponavljali, plesali i pevali na taktove srpskih, portugalskih, nemačkih i tamilskih pesama. Deca su ubrzo izgledala kao jedna dobro uvežbana plesna grupa, oko čega se posebno potrudila profesorka iz portugalske škole Katarina Koraja. Osmesi sa dečjih lica nisu silazili, a ovaj dan će svi zauvek pamtiti.

Druženje je nastavljeno uz balone, ples i pesmu i najlepše želje za nastupajuće praznike, kao i podelu novogodišnjih čestitki koje su učenici prethodno sami napravili. Ovaj veseli sastanak je time dobio još jedno lepo obeležje – sklapanje prijateljstava i druženje na internacionalnoj osnovi koje će svakako ponoviti.

Ovo veselo druženje je privuklo i ostale učenike ove škole, pa su u gostima bila i deca iz švajcarske škole profesorke Tatjane Marković i Jasne Radojičić iz škole Aemtler.

Slaktki i slani zalogaji

Učenici su se ovoga puta upoznali sa kulinarskim specijalitetima koje su za njih pripremili roditelji Srbi, Portugalci i Tamilci. To je bila prilika da probaju nešto novo i da uživaju u slatkim i slanim specijalitetima.

 

Cilj ostvaren

– Svake godine se trudim da pred nastupajuće praznike svoje učenike obradujem nečim što će dugo pamtiti – kaže za "Vesti" mr Miško Jovanović. Kako se vidi, cilj je postignut – učenici su se bolje upoznali, naučili nove reči iz drugih jezika, upoznali pobliže druge kulture, običaje, muziku i hranu, dodao je Jovanović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here