Dijaspora pomaže poplavljeni istok Srbije

0

Novac će biti prikupljan i u crkvama: Sastanak u hramu u 2. bečkom okrugu
 

Na sastanku, kojem su se pored Stevana Raducića, predsednika Slovenske unije, odazvali Svetlana Stanković, šef Konzularnog odeljenja Ambasade Srbije u Beču, Luka Mitrović, predsednik Crkvene opštine u Beču i Zoran Aleksić, predsednik Saveza Srba u Austriji, razgovarano je sa zainteresovanim humanitarcima o mogućnostima pružanja pomoći poplavljenima u otadžbini.

– Pošto su se na Fejsbuku mnogi žalili da se, posle poplava, ne radi na pomoći za istok Srbije, čekali smo 24 sata da vidimo razvoj i odlučili da sazovemo ovaj sastanak – objasnio je Raducić.

On je naglasio da neće biti, ovaj put, sakupljanja garderobe, namirnica i drugih stvari, već će se skupljati novčani prilozi kojima će se u zemlji kupovati potrepštine.

 

Raducić, Stanković i Mitrović
 

Raducić je objasnio da će Slovenska unija obezbediti prevoz za sve one koji su prikupili sredstva kako bi ih odneli u mesto kojem žele direktno da pomognu. On je predložio da se sredstva prikupljaju u krugu porodice, prijatelja, ali i klubovima i svim mestima na kojima se okupljaju naši građani, a da se odrede osobe koje bi priloge odnele u Srbiju gde bi ih uručili ili kupili potrebnu pomoć.

Ko želi detaljnije informacije o ovoj akciji Slovenske unije, koja se istakla ove godine u prikupljanju pomoći kada je pola Srbije bilo pod vodom, mogu se javiti na telefon +43 664 173 33 00.

Raducić je dodao da je Slovenska unija trenutno u razgovorima sa vlastima 19. bečkog okruga u vezi rashodovane opreme jedne vatrogasne stanice koja se zatvara, a koja bi mogla biti odneta u Srbiju.

Mitrović je najavio da će Crkvena opština prikupljati priloge u crkvama i da će sakupljeni novac biti prosleđen Timočkoj eparhiji.

Pripadnici dijaspore u Beču iz ugroženih sela već su pokrenuli akciju prikupljanja pomoći kako bi što pre pomogli svom rodnom kraju.

 

Ne skupljajte robu

Poplave u Timočkoj Krajini bile su tema sastanka i u Zajednici srpskih klubova u Beču.

"Usaglasili smo da je najbolje da što se tiče Zajednice i klubova da u naredna četiri dana pokrenemo akciju sakupljanja novca u okviru klubova i njihovih redovnih aktivnosti i od članova. Taj novac bi u ponedeljak uplatili po dogovoru tamo gde ocenimo da je najpotrebnije – rezimirao je Borislav Kapetanović predsednik Zajednice.

On je apelovao na rukovodstva klubova da pokrenu akciju prikupljanja pomoći u novcu, a da prenesu informaciju u klubovima da se ne sakuplja pomoć u robi, hemijskim sredstvima, garderobi i sličnom.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here