Diković naredio hitnu evakuaciju šabačkih sela

0

Diković zabranio civilima da posle 20 časova rade na nasipima
 

"Nivo vode oko Šapca se smanjuje, ali to ne znači da je opasnost prošla. Bedemi su puni vode i preti realna opasnost da dođe do proboja. Noćas smo imali izuzetno tešku situaciju kod Čevrntije, koju je 500 vojnika uspešno saniralo za sada i sprečilo da se voda izlije i napravi katastrofu od ušća Drine ka Šapcu", rekao je Diković u Šapcu.

 

General Diković je meštanima sela Drenovac koji su na spisku za seljenje, ali to nisu uradili, rekao da je najbolje da sami odu do bedema i uvere se koliko propušta, ako ne veruju njemu. "Donja zona bedema pretvorila se u blato, a curenje je prvi znak da bedem više nije siguran", rekao je Diković.

 

U kriznom štabu doneta je odluka da građani više ne učestvuju u odbrani Save posle 20 časova, već da to rade vojska i policija, a doneta je i zabrana ulaska u zonu za privatna vozila.

 

"Zbog mogućeg proboja vode, građani su obavešteni da ako čuju signal za evakuaciju, krenu od bedema levo i desno, a da za sobom ostave materijalna dobra", dodao je Diković.

 

 

U Štabu su rekli da je proboj vode realna mogućnost, ali da još nije došlo do toga, te nema mesta za paniku.

 

Nasipi na Savi u rejonu Šapca su tokom noći ojačavani kod sela Drenovac, u delu "Čevrntija", i kod Hemijske industrije "Zorka". Reka i dalje opada za centimetar na sat i trenutno je na koti 641 centimetar. Najviši nivo do sada je bio 666 centimetara, koji je izazvao talas tokom ranih časova u nedelju 18. maja.

 

Nasip je dugačak oko 25 kilometara. Krizni štab tog grada upozorio je Šapčane da ne izlaze na reku ako nisu angažovani za odbranu, a upozorenje je upućeno zbog velikog broja građana koji posmatraju i fotografišu Savu iz neposredne blizine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here