Printscreen/Youtube

​Doručak je ono što nam ujutro daje energiju za ostatak dana.

Njime pokrećemo organizam i pripremamo ga za naporne sate koji su pred njim, pa je zato ono što unosimo u sebe od velike važnosti.

Neka hrana samo šteti našem zdravlju, a ove namirnice treba izbegavati ako želite da dan započnete puni energije i bez osećaja težine u stomaku.

Voćni sokovi i jogurt

Iako na njima piše da su sto posto prirodni, kupovni voćni sokovi prepuni su šećera i aditiva. Ovakav napitak trenutno će vam dati energije, ali vam je i vrlo brzo oduzeti.

Isto tako, kupovni sokovi nemaju veliku nutritivnu vrednost. Radije posegnite za pravim voćem koje sadrži i vlakna potrebna za regulaciju varenja pa ga obogatite kašikom žitarica. Isto važi i za voćni jogurt, pa radije odaberite nezaslađeni probiotik pojačan kriškom prepečenog hleba i marmelade.

Pekarski proizvodi

Peciva, krofne i ukusni proizvodi od testa koje kupujemo u pekari vrlo su ukusni i zasitni, ali ti proizvodi takođe često sadrže velike količine aditiva, soli i šećera, što nije dobra kombinacija za početak dana.

Slana peciva zadržavaju vodu u organizmu, a lisnato testo je masno, teško svarljivo i siromašno nutritivnim vrednostima koja su našem organizmu preko potrebna za normalan rad.

Ako ujutro ne možete bez peciva, odaberite ono od celih žitarica i premažite ga mlečnim namazom ili maslacem i marmeladom.

“Zidarski” doručak

Zidarski doručak podrazumeva masnu, tešku i kaloričnu hranu poput pečenih jaja, belog hleba ili masne salame začinjene majonezom ili sličnim namazima.

Osim ako ne radite težak fizički posao, ovakav doručak vašem telu zaista nije potreban i ono će ga dugo i teško variti.

Velike količine nezdravih masnoća završiće u obliku masnog tkiva, a vaš organizam neće dobiti sve vitamine, minerale i vlakna koja su mu potrebna.

Ako volite da ujutro pojedete jaje, najbolje bi bilo skuvati ga i kombinovati uz krišku prepečenog hleba i čaj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here