Dramatičan pad nivoa vode

Vestionline
0
Promo
Novi propis: Kontrolisano zalivanje trave

U Sidneju su minule subote počele restrikcije vode. Razlog za ovakvu odluku gradskih vlasti je konstantan pad nivoa u rezervoarima na ključnim branama s kojih se glavni grad Novog Južnog Velsa snabdeva. Za poslednje dve godine, usled dugih sušnih perioda, nivo vode u sidnejskim rezervoarima opao je sa 95 na svega 53 odsto, što je bio znak da se uvede prvi stepen štednje.

Restrikcijama su prvo pogođene bašte, dvorišta, bazeni, kao i pranje javnih površina i motornih vozila. Prema uvedenim propisima, na široj gradskoj teritoriji Sidneja, sva domaćinstva i biznisi obavezni su da na crevima za vodu imaju mehanizme sa okidačem koji zaustavljaju protok vode čim se prekine s upotebom. Takođe, zalivanje travnjaka i bašti dozvoljeno je samo u jutarnjim satima, pre 10 časova, kao i popodne posle 16 časova.

Upotreba automatskih prskalica u svim domaćinstvima i posedima firmi najstrože je zabranjena bilo kad u toku dana. Građanima će biti dozvoljeno da zalivaju svoje bašte isključivo vodom iz kofa za zalivanje. Svi betonirani delovi dvorišta, pešačke staze i kolski prilazi kućama takođe se ne smeju prati vodom iz creva, a automobile je dozvoljeno prati jedino ukoliko se koristi mehanizam sa okidačem ili crevo pod visokim pritiskom.

Kad je reč o privatnim bazenima, zabranjeno je njihovo punjenje ukoliko imaju zapreminu veću od 10.000 litara. Izuzetak su jedino bazeni koji su opremljeni prekrivačima ili vlasnici koji imaju specijalne dozvole od dostavljača vode za bazene.

Sva fizička lica koja budu kršila ove propise biće kažnjena sa 220 dolara, a pravna lica, odnosno firme – sa 550 dolara.
– Nedostatak kiše i konstantna suša u poslednje vreme doveli su do najmanjeg priliva vode u sidnejske rezervoare još od 1940. godine. Vlada Novog Južnog Velsa stoga je odlučila da primeni restrikcije iako još nije dostignut kritični nivo od 50 odsto – rekla je ministarka vodenih resursa NSW Melinda Pejvi.

Ona je podsetila i da je u januaru uključen sistem za desalinaciju morske vode koji nije bio u upotrebi punih sedam godina. Ministarka Pejvi je naglasila da sistem trenutni radi sa 50 odsto kapaciteta i da se očekuje da će dodati oko 15 procenata vode u rezervoare kada bude radio punim intenzitetom.

Ukoliko ne dođe do obilnijih padavina tokom zime i proleća, stanovnike Sidneja, ali vrlo verovatno i mnogih drugih delova Australije dočekaće ozbiljno zavrtanje slavina kad dođe vrelo i sušno leto.

Grejs period

Međutim, državne vlasti Novog Južnog Velsa odobrile su grejs period od tri meseca pre nego što kazneni cenovnik stupi na snagu. Iz Vodovoda Sidneja najavili su da će njihove ekipe patroilirati svim delovima grada i kontrolisati da li se restrikcije poštuju.

Posledica klimatskih promena

Trenutni nivo vode u rezervoaru na brani Varagamba na krajnjem zapadu Sidneja dostigao je svega 53,5 odsto kapaciteta.
– Svedoci smo najrapidnijeg opadanja nivoa vode u gradskim rezervoarima. Situacija je dramatičnija čak i od perioda koji je prethodio “milenijumskoj suši” u periodu izmeu 2001. i 2003. godine. Velike suše i smanjenje količina padavina posledica su klimatskih promena koje dovode do produženih perioda ekstremnih vremenskih nepogoda. Nastavi li se s ovim trendom, bićemo u prilično ozbiljunoj situaciji već u toku 2020. godine – upozorava Stjuart Kan, profesor sa Univerziteta Novog Južnog Velsa.

Ograničenja na snazi

Sidnej se poslednji put suočio sa restrikcijama vode još 2009. godine, od kad su bez prestanka na snazi određena ograničenja pri korišćenju vodenih resursa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here