Ekstremni portali pod lupom

0

Pretnje smrću koje su predsedniku Srpske Miloradu Dodiku upućene preko jednog ekstremnog islamskog portala ponovo su otvorile pitanje delovanja ovih sajtova i njihove uloge u regrutaciji ekstremista ne samo za opasno delovanje u BiH, već i u drugim delovima sveta.
Ministar unutrašnjih poslova RS Radislav Jovičić potvrdio je da se povodom pretnji Dodiku ništa olako ne prepušta slučaju. Po njegovim rečima, MUP raspolaže posebnom službom za poslove bezbednosti visokih zvaničnika, kao i jedinicom za borbu protiv visokotehnološkog kriminaliteta, koja ima mogućnost praćenja društvenih mreža na internetu.
– Držimo situaciju pod kontrolom, ali svaku pretnju ozbiljno razmatramo, pratimo dešavanja i preduzimamo sve mere iz naše nadležnosti da bi nosioci najviših političkih funkcija bili bezbedni – rekao je Jovičić.
Kako "Vesti" nezvanično saznaju, bezbednosne agencije u BiH proteklih meseci analizirali su situaciju na ekstremističkim portalima, naročito kad je zabeležen sve veći odlazak državljana BiH u Siriju, koji su organizovani upravo preko ovakvih sajtova. Naš sagovornik iz bezbednosnih struktura kaže da se još uvek ne razmatra mogućnost bilo kakve konkretne akcije, ali naglašava da se stanje detaljno prati i analizira.
– Bezbednosne službe znaju mnogo više o celoj toj priči nego što je dosad objavljeno u medijima. Novine stalno pominju nekoliko sajtova, ali ne i ljude koji stoje iza njih. Mi imamo određene podatke i pratimo situaciju, ali za konkretnu akciju treba da se složi mnogo različitih faktora, a neki od njih tiču se i ukupne političke situacije – kaže naš izvor.
Ekspert za borbu protiv terorizam Dževad Galijašević tvrdi da su najradikalniji portali "Balkanski emirat", "Put vjernika", kao i "vijestiummeta.com", sa kojeg su došle i pretnje predsedniku Srpske.
– "Balkanski emirat" prenosi poruke sa ratišta iz Avganistana i delimično iz Iraka. Sajt "Put vjernika" prenosi informacije sa ratišta u Siriji i delovanju Al Kaide. Ovaj sajt je preneo i intervju sa komandantom Al Kaide u toj zemlji Muhamedom Džavlanijem. U svakom slučaju, bezbednosne strukture u BiH ozbiljnije se moraju pozabaviti delovanjem sajtova koji propagiraju radikalni islam – kaže Galijašević.
 

Kampanja
Svih dana koliko traje priča o pretnjama Dodiku mogu se čuti i komentari da je u pitanju situacija koja se koristi u svrhe predizborne kampanje jer predsednik Srpske na taj način sebi diže rejting. Naš izvor iz bezbednosnih strukutra kaže da policiju to ne zanima.
– Te pretnje su napisane na tom sajtu i to je sve što nas zanima. Izbori i političke priče nisu naša nadležnost – kaže naš sagovornik.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here