Esad na osami

0

Za samo pet dana ostavke na sve funkcije u Bošnjačkom nacionalnom veću podneli su prof. dr Redžep Škrijelj, šef Resora za visoko obrazovanje, i profesor Elijas Rebronja, šef Resora za osnovno i srednje obrazovanje. Oni su godinama bili najbliži saradnici predsednika Veća Esada Džudževića i najviše su radili na priznavanju i uvođenju bosanskog jezika u osnovne i srednje škole u Sandžaku.
Ovi profesori ističu da su prezauzeti i da će se ubuduće angažovati na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru.
Zašto su se uoči izbora za novi sastav Bošnjačkog nacionalnog veća, odlučili za napuštanje institucije koju su godinama stvarali, niko tačno ne zna. Špekuliše se da će još nekoliko viđenijih članova napustiti Džudževića i da u BNV-u postoje ozbiljna neslaganja.
Ostavke su usledile nakon Džudževićevih izjava o brisanju "ić" i "vić" u bošnjačkim prezimenima, što većina Bošnjaka nije podržala, i zahteva da škole "Desanka Maksimović", "Aleksa Šantić", "Vuk Karadžić", "Svetozar Marković" i druge koje nose imena poznatih Srba dobiju imena znamenitih Bošnjaka. Postoji i verzija da je na Škrijelja i Rebronju vršen pritisak iz "firmi" u kojima rade i da su "otišli", jer Ministarstvo prosvete navodno koči uvođenje bosanskog jezika u osnovne i srednje škole. U nekim gradovima, poput Prijepolja, samo neznatan broj učenika – Bošnjaka se prijavio za nastavu na bosanskom.

Nanose Štetu Bošnjacima
Visoki funkcioner SDP Sandžaka Meho Omerović kaže da je Džudževićevo BNV bilo produžena ruka SDA, a da je u BNV muftije Zukorlića mogao samo onaj Bošnjak "koji voli muftiju i ide u džamiju".
– Sve će se promeniti posle izbora, Veće se više neće baviti politikom i neće biti servis političkih opcija već će raditi u intesu svih Bošnjaka – ističe Omerović.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here