Pixabay.com

Danas će se u Kanberi održati vanredna sednica Saveznog parlamenta, na kojoj će se glasati o planu Nacionalnog kabineta za obuzdavanje cena energenata i podršku stanovništvu i biznisima u plaćanju sve viših cena struje i gasa.

Zasedanje je zatražio premijer Entoni Albaneze, koji je prošlog petka usaglasio detalje predloga ovog plana sa premijerima svih država i teritorija.

Kako je dogovoreno, veleprodajne cene energenata biće ograničene na 12 meseci i to maksimalnih 12 dolara po gigadžulu za gas i 125 dolara za tonu crnog uglja.

Pored toga, predloženo je da se iz saveznog budžeta izdvoji milijardu i po dolara, namenjenih za finansijsku podršku domaćinstvima i malim biznisima za plaćanje računa za struju i gas.

Pomoć će pre svega biti usmerena prema onima koji već dobijaju neki vid socijalnih isplata od Komonvelta.

Međutim, ovim programom neće biti obuhvaćeni stanovnici svih država i teritorija.

Naime, milioni potrošača u Zapadnoj Australiji, Teritoriji glavnog grada (ATC), na Tasmaniji i u Severnoj teritoriji mogli bi da budu izuzeti, pošto prema rečima saveznog premijera “nisu pogođeni izlošenošću globalnoj energetskoj krizi“.

Kako je objasnio Albaneze, žitelji Kvinslenda, Novog Južnog Velsa, Viktorije i Južne Australije dobiće najveći deo “kolača“, pošto su ove države deo nacionalnog energetskog tržišta.

U ostalim jurisdikcijama postoje određeni autonomni sistemi snabdevanja i programi rezervi gasa, kao što je to recimo slučaj u Zapadnoj Australiji. Ova država zbog toga neće biti pogođena procenjenim poskupljenjem energenata i do 56 odsto tokom ove finansijske godine.

Više detalja o tome ko će sve imati pravo na pomoć države za plaćanje računa, kao i način na koji će toj pomoći moći da pristupe biće poznato kada (ili ako) Savezni parlament usvoji plan Nacionalnog kabineta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here