pixabay.com

Francuski parlament danas je odobrio povećanje budžeta za vojnu potrošnju, za više od milijardu evra do kraja ove decenije, usled rata u Ukrajini i porasta globalnih pretnji.

Kako prenosi AP, novi vojni plan uključuje udvostručenje broja vojnih rezervista i jačanje sajber-odbrane, kao i povećanje kapaciteta za proizvodnju oružja kako bi se pomoglo Ukrajini, ali tako i da bi se francuska vojska adekvatno snabdela.

Novi budžet za period 2024-2030 za više od trećine premašuje aktuelni plana vojne potrošnje od 295 milijardi evra, koji se odnosi na period 2019-2025.

Francuski predsednik Emanuel Makron se zalagao za veći budžet, koji bi iznosio 413 milijardi evra, što je najznačajnije povećanje potrošnje u poslednjih pola veka.

On je istakao da je takav podsticaj potreban da bi se osigurala ”naša sloboda, naša bezbednost, naš prosperitet, naše mesto u svetu”.

1 COMMENT

  1. A gde je tu NATO, koji je po Bajdenu najjči do sada ??? Da li je to Francuska shvatila – da bi se osigurala ”naša sloboda, naša bezbednost, naš prosperitet, naše mesto u svetu” podrazumeva raspad NATO-a???

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here