Gandi ispred Isusa

0

Sajt TheTopTens.com
napravio je spisak najvećih mirotvoraca u istoriji čovečanstva, a pravljen je po glasanju posetilaca. Na prvom mestu je Mahatma Gandi, indijski duhovni vođa, čovek od boga, koji je bio na čelu pokreta za nezavisnost Indije od Velike Britanije i mirotvorac koji predstavlja uzor svim pacifistima. Izmislio je koncept nenasilnog građanskog otpora. Ubili su ga indijski nacionalisti 1948. godine, zbog insistiranja na nenasilju i bratstvu sa muslimanima.
Na drugom mestu je Isus Hristos, utemeljitelj hrišćanstva, najveće svetske religije i verovatno najmiroljubivije od svih, mada i oko ove teze postoje sporenja. Učio je da hlebom uzvraćate na napad kamenom, da okrećete drugi obraz, i da prvo pogledate sebe kakvi ste pre nego što počnete da kritikujete druge. Zbog svojih stavova i vere razapet je na krstu.

Šta će na listi kraljica Elizabeta?

Na listi sajta TheTopTens.com
nalazi se još Majka Tereza, Albanka rođena u Skoplju u rimokatoličkoj porodici. Najveći deo svog života je provela u Indiji, gde se borila za siromašne. Dobitnica je Nobelove nagrade za mir i okićena oreolom svetice kao Blažena Tereza od Kalkute. Među deset najmiroljubivijih ljudi na planeti u istoriji nalaze se još starogrčki filozof Sokrat, a veliko iznenađenje je kraljica Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije Elizabeta II, koja je takođe uvrštena na ovu listu.

Buda je po oceni posetilaca pomenutog sajta na trećem mestu. Bio je veliki pacifista, mirotvorac, veliki utešitelj.
Martin Luter King, američki hrišćanski pastor, aktivista i veliki borac za ljudska prava, pre svega prava crnaca u njegovoj rodnoj zemlji, nalazi se na četvrtom mestu. Predvodio je pokret koji je šezdesetih godina prošlog veka ustao protiv državne represije, diskriminacije i aparthejda koji je bio na snazi u južnjačkim državama najmoćnije svetske sile.
Borac protiv aparthejda u Južnoj Africi Nelson Mandela nalazi se na šestom mestu, a odmah iza njega je Muhamed, utemeljitelj islama, osoba koju muslimani vide kao poslednjeg proroka i donosioca konačne istine na svet. Zanimljivo je na listi i Džon Lenon, engleski muzičar, pevač i tekstopisac, jedan od osnivača Bitlsa, revolucionarnog benda koji je promenio popularnu muziku zauvek.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here