Z. Mirković

Direktorka Кancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija Gabrijela Grujić potpisala je danas sa predsednikom Nemačko-srpske privredne komore (AHК) Milanom Grujićem, izvršnim članom Upravnog odbora ove komore Aleksandarom Markusom i direktorom nemačke kompanije “MTU Maintenance Serbia d.o.o.” Rajnerom Bekerom (Rainer Becker) dva važna dokumenta, na osnovu kojih će biti značajno unapređen razvoj dualnog obrazovanja kroz saradnju sa nemačkim kompanijama koje posluju u Srbiji.

Grujić je potpisala Memorandum o razumevanju sa Nemačko-srpskom privrednom komorom i Memorandum o saradnji sa nemačkom kompanijom „MTU Maintenance Serbia”. Grujić je zahvalila partnerima na snažnoj podršci u nastojanju da se obezbede najkvalitetniji obrazovni programi u skladu sa ubrzanim tehnološkim razvojem, ističući da Srbija, kada je reč o kadrovima, postaje obećana zemlja za sve kompanije, a naročito nemačke.

– Naši partneri prepoznaju kvalitet kadrova u Srbiji, ali i kvalitet programa koje možemo da realizujemo kako bismo usvojili nove standarde kvalifikacija usklađene sa evropskim okvirom. Želim da zahvalim direktoru Bekeru na istrajnoj i plodnoj saradnji koja datira iz 2019. godine sa vazduhoplovnim trening centrom. Počeli smo na nivou srednjoškolskog obrazovanja, kreirali dva profila i već smo odškolovali jednu generaciju koja je prvi posao dobila upravo u kompaniji MTU u Staroj Pazovi, a formirali smo i Visoku školu strukovnih studija Vazduhoplovna akademija – kaže Grujić.

Naglašavajući značaj saradnje sa Nemačkom, ona ističe da samo Nemačka razvojna banka (КfW) ulaže 50 miliona evra u izgradnju tri nova trening centra, u kojima će se mladi profesionalno osnažiti i gde će na najbolji način moći da shvate šta znači termin ‘učenje kroz rad’. Grujić je istakla da će 45 škola iz Srbije pokušati da iskoriste šansu koju nudi Regionalni čelendž fond, jer će škole čiji projekti budu izabrani na konkursu, moći da računaju na podršku od 150.000 do 600.000 evra bespovratnih sredstava za opremanje po projektu.

Grujić je istakla da su Memorandumi koje je danas potpisala od izuzetnog značaja, jer su osnov za još čvršću saradnju i podršku nemačkih partnera u razvoju dualnog obrazovanja.

– Dualno obrazovanje je model budućnosti, jedan je od stubova privrednog razvoja, a istovremeno, kroz ovaj model mladi stiču savremene kompetencije, uče kako da celoživotno uče i napreduju, što im omogućava da se zaposle odmah po završetku školovanja i grade put ka uspešnoj karijeri – dodala je Grujić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here