Tanjug
Ambasador SAD Kristofer Hil

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas da američke firme ne postavljaju političke uslove i da američki novac u Srbiju ne dolazi sa političkom cenom.

Hil je za RTS rekao da je američkim firmama najvažnije to što će Srbija pre ili kasnije biti u Evropskoj uniji, i da samim tim, kako je naveo, ako ovde izgradite neku fabriku, veoma ste blizu EU, a uskoro ćete i biti unutar nje.

Dodao je i da smatra da je Srbija poznata po veoma dobroj radnoj snazi, posebno po tehnološki pismenim mladim ljudima.

“Američki IT sektor zbog toga prilično zainteresovan za ulaganje u Srbiju. Vidimo mnogo ulaganja u tehnološkoj oblasti, i to toliko da Srbija sad ima najveći obim razmene usluga sa SAD, više nego sa bilo kojom drugom zemljom. Uprkos tome što smo veoma daleko, na drugoj strani Atlantika, postoji mnogo razloga za saradnju i očekujem da se ona pojača u budućnosti”, naglasio je Hil.

On je, odgovarajući na pitanje novinara zbog čega je Amerika toliko dugo čekala na ulaganje u Srbiju, rekao da su za biznis su neophodni stabilnost i jasna pravila igre.

“Srbija je mnogo napredovala u toj oblasti i mislim da američke firme to vide. Taj broj od četiri milijarde će u budućnosti rasti i mislim de će Sjedinjene Države postati veliki ulagač u ovoj zemlji”, naglasio je ambasador SAD.

Na pitanje postoje li neki politički uslovi, kao što je sprovođenje Ohridskog sporazuma ili članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, Hil je odgovorio da tih uslova nema.

“To nisu državne firme, to su privatne firme. Mislim da ćete videti da američke firme imaju veoma raznolike upravne odbore i njihovi članovi od menadžera firmi žele da čuju zašto ulažu u određenu zemlju. “Čuli smo da tamo ima problema, čuli smo da ta zemlja ima problema sa susedima…To su pitanja kakva oni postavljaju”, objasnio je Hil.

8 COMMENTS

  1. Имамо пуно битних разлога да то никако НЕ ВЈЕРУЈЕМО .
    Зашто???
    Ти си био подршка албанским терористима учк , то се ме заборавља.
    Због те улоге си баш ти изабран да дођеш у Србију као амбасадор.
    Ништа није случајно.
    Потписали су американци Р1244УН
    и прихватили да се СРБСКА ВОЈСКА НА КОСОВО И МЕТОХИЈУ ВРАТИ.
    КАД СЕ ТО ИСПУНИ МОЖЕМО ДА ПРИЧАМО.

    🇷🇺☦️☦️☦️🇷🇺

  2. “Uprkos tome što smo veoma daleko, na drugoj strani Atlantika, postoji mnogo razloga za” bombardovanje 1999…

    Kosovo je Srbija !!!

  3. Monstrume idi kući i tamo spreči građanski rat .Nikad ništa niste naučili iz prošlosti,samo imperijalizam,al tome bogu hvala dođe kraj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here