Huliganima se crno piše u Srbiji

0

 

Slobodan Homen: Oštrije sa huliganima

On je naglasio da će kaznom zatvora od 30 do 60 dana i novčanom kaznom od 50.000 do 150.000 dinara ubuduće biti kažnjavani huligani, koji budu nosili navijačke šalove preko lica da bi sakrili svoj identitet.

 

Izmenama Krivičnog zakonika, za krivična dela počinjena u grupi huligana predviđene su kazne od dve do deset, a za kolovođu od tri do 12 godina zatvora.

 

 

Zabranjena je prodaja ili konzumiranje alkoholnih pića u sportskom objektu i to na udaljenosti do kilometar od njega u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu, a u ostalim mestima do 300 metara u vreme održavanja sportske priredbe.

Klubovi plaćaju video nadzor na stadionima

 

Homen je kazao da će klubovi morati da o svom trošku kupe opremu i omoguće video nadzor na stadionu, koji će u svakom trenutku biti dostupan policiji i tužilaštvu. Klubovi više neće moći da jednom kupcu prodaju više od sedam ulaznica, a zabranjena je i preprodaja ulaznica.

 

"Nama nije cilj da sve osudimo i kaznimo, već da se pošalje poruka eventualnim budućim počiniocima krivičnih dela da će oštro biti sankcionisani za svoje postupke", naglasio je Homen, dodavši da je u poslednjih nekoliko godina podneto više od 50 krivičnih prijava protiv vođa huligana, ali da su samo tri procesuirane do kraja.

 

Pooštravanje kazni za prekršaje predviđeno je i za organizatore sportskih manifestacija, pa tako novčana kazna od milion do dva miliona dinara preti sportskom savezu, sportskom društvu, organizaciji u oblasti sporta, klubu ili drugom pravnom licu, ako ne osigura nesmetano i bezbedno održavanje sportske priredbe.

Zakon predviđa i novčane kazne za odgovorna lica u sprotskim društvima i klubovima od 50.000 do 150.000 dinara, kao i zatvor do 60 dana ukoliko ne poštuju propise.

 

Predlozi izmena i dopuna Zakona o sprečavanju nasilja na sportskim terenima, Zakona o prekršajima i Krivičnog zakonika, koji predvidjaju pooštravanje kaznene politike u borbi protiv nasilja, prosleđeni su Vladi Srbije, a na dnevnom redu parlamenta se očekuju početkom decembra

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here